17/11/16

Uoči gostovanja u Budimpešti, Beogradska filharmonija će za beogradsku publiku izvesti repertoar sa kojim će se, nekoliko dana kasnije, prvi put predstaviti u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA). Generalna proba biće otvorena za publiku u petak, 18. novembra, na kojoj će ljubitelji Filharmonije čuti dela Tajčevića, Paganinija, Ravela i Stravinskog (sala BGF, 10h). 
 
Čest gost Filharmonije, dirigent Fabris Bolon, prvi put će predvoditi orkestar van naše zemlje, na koncertu za koji su ulaznice u celosti rasprodate. Predstavljanje našeg orkestra u Budimpešti, kao i beogradsko zagrevanje – počinje u ritmu Sedam balkanskih igara za orkestar Marka Tajčevića, a zatvara senzualna „Žar ptica“ Igora Stravinskog.
 
Veoma sam počastvovan što ću orkestar koji odlično poznajem predvoditi na važnom gostovanju u jednoj od najprestižnijih dvorana u Evropi. Beogradska filharmonija je orkestar koji ima mnogo energije i čija je radost sviranja zarazna. Iako ne poznajem mađarsku publiku, siguran sam da će je naša Filharmonija osvojiti“, rekao je dirigent Bolon i posebno istakao zadovoljstvo što će zajedno sa orkestrom predstaviti i srpsko muzičko stvaralaštvo: „Smatram da je prezentovanje srpske muzike na gostovanjima veoma važno. Na taj način otkrivate i upoznajete različitu publiku sa vašom tradicijom koja je jedinstvena“, smatra Bolon.
 
Mađarski violinista Krištof Borati nastupa sa našim orkestrom prvi put i predstavlja se kroz veoma virtuozan repertoar. Paganinijev Prvi violinski koncert i Ravelovog Ciganina Krištof će izvesti na čuvenoj Stradivarijevoj violini – Lejdi Harmsvort, koju mu je ustupilo Društvo Stradivarijus iz Čikaga. Izabran za umetnika sezone MUPE, muziciranje ovog violiniste mlađe generacije kritika ocenjuje kao nadahbuto i akrobatskih kvaliteta.
 
Beogradska filharmonija je u svojoj istoriji nastupala u Budimpešti u tri navrata, a poslednji put je to bilo 1980. godine. Svi muzičari, zajedno sa dirigentom i solistom, prvi put nastupaju u MUPI – najmodernijoj instituciji kulture u Mađarskoj. Više od deset godina, u svojim koncertnim sezonama MUPA nudi događaje vrhunskog kvaliteta, a samo zdanje predstavlja jedno od najmodernijih hramova umetnosti u Evropi.