17/11/16

Уочи гостовања у Будимпешти, Београдска филхармонија ће за београдску публику извести репертоар са којим ће се, неколико дана касније, први пут представити у чувеној Палати уметности (МУПА). Генерална проба биће отворена за публику у петак, 18. новембра, на којој ће љубитељи Филхармоније чути дела Тајчевића, Паганинија, Равела и Стравинског (сала БГФ, 10 часова).
 
Чест гост Филхармоније, диригент Фабрис Болон, први пут ће предводити оркестар ван наше земље, на концерту за који су улазнице у целости распродате. Представљање нашег оркестра у Будимпешти, као и београдско загревање – почиње у ритму Седам балканских игара за оркестар Марка Тајчевића, а затвара сензуална „Жар птица“ Игора Стравинског.
 
Веома сам почаствован што ћу оркестар који одлично познајем предводити на важном гостовању у једној од најпрестижнијих дворана у Европи. Београдска филхармонија је оркестар који има много енергије и чија је радост свирања заразна. Иако не познајем мађарску публику, сигуран сам да ће је наша Филхармонија освојити“, рекао је диригент Болон и посебно истакао задовољство што ће заједно са оркестром представити и српско музичко стваралаштво: „Сматрам да је презентовање српске музике на гостовањима веома важно. На тај начин откривате и упознајете различиту публику са вашом традицијом која је јединствена“, сматра Болон.
 
Мађарски виолиниста Криштоф Борати наступа са нашим оркестром први пут и представља се кроз веома виртуозан репертоар. Паганинијев Први виолински концерт и Равеловог Циганина Криштоф ће извести на чувеној Страдиваријевој виолини – Лејди Хармсворт, коју му је уступило Друштво Страдиваријус из Чикага. Изабран за уметника сезоне МУПЕ, музицирање овог виолинисте млађе генерације критика оцењује као надахбуто и акробатских квалитета.
 
Београдска филхармонија је у својој историји наступала у Будимпешти у три наврата, а последњи пут је то било 1980. године. Сви музичари, заједно са диригентом и солистом, први пут наступају у МУПИ – најмодернијој институцији културе у Мађарској. Више од десет година, у својим концертним сезонама МУПА нуди догађаје врхунског квалитета, а само здање представља једно од најмодернијих храмова уметности у Европи.