05/06/23

Filharmonija otkriva – rođendanskim koncertom diriguje Uroš Lajovic

Za rođendanski koncert Beogradske filharmonije zakazan za 13. jun na Kolarcu, vladalo je očekivano veliko interesovanje. Dugačak red se formirao u ranim jutarnjim časovima, a ulaznice su se podelile za manje od sat vremena.

Bеogradska filharmonija obеlеžava vеk svog postojanja koji će ponosno proslavljati tokom cele godine, od stotog rođendana 13. juna 2023. do narednog juna 2024. godine. Sto svećica na svojoj istorijskoj torti, “duvaće” na rođendanskom koncertu koji poklanja svojim ljubiteljima i na kome nastupa zajedno sa prijateljima i specijalnim gostima. Filharmonija otkriva da će slavljenički nastup predvoditi Uroš Lajovic, dugogodišnji prijatelj orkestra i nekadašnji šef-dirigent.

Maestro Lajovic predvodio je Beogradsku filharmoniju do sada čak 110 puta i ubraja se u najznačajnije saradnike oresktra. U periodu od 2001–2005, bio je angažovan kao šef-dirigent Beogradske filharmonije, a tada je imao težak zadatak da ponovo uspostavi kvalitet i novi standard orkestra po kojima se danas Filharmonija izdvaja. Tokom četrdesetogodišnje karijere održao je više od 1400 koncerata, dirigovao u više od 90 različitih simfonijskih orkestara i ansambala i sarađivao sa preko 900 solista, a njegov raskošan repertoar čine simfonijska i operska dela.

Rođendanskim koncertom počinje filharmonijsko slavlje, a centralni događaj obeležavanja jubileja biće uz maestra Zubina Mehtu, sa kojim će 20. juna održati Gala koncert na Kolarcu. Kruna ceremonijalnog obeležavanja stogodišnjice biće na besplatnom koncertu na otvorenom uz čuvenu Dizni Fantaziju uživo, zajedno sa Gabrijelom Felcom, 2. jula 2023. na Ušću.