05/06/23

Филхармонија открива – рођенданским концертом диригује Урош Лајовиц

За рођендански концерт Београдске филхармоније заказан за 13. јун на Коларцу, владало је очекивано велико интересовање. Дугачак ред се формирао у раним јутарњим часовима, а улазнице су се поделиле за мање од сат времена.

Београдска филхармонија обележава век свог постојања који ће поносно прослављати током целе године, од стотог рођендана 13. јуна 2023. до наредног јуна 2024. године. Сто свећица на својој историјској торти, “дуваће” на рођенданском концерту који поклања својим љубитељима и на коме наступа заједно са пријатељима и специјалним гостима. Филхармонија открива да ће слављенички наступ предводити Урош Лајовиц, дугогодишњи пријатељ оркестра и некадашњи шеф-диригент.

Маестро Лајовиц предводио је Београдску филхармонију до сада чак 110 пута и убраја се у најзначајније сараднике оресктра. У периоду од 2001–2005, био је ангажован као шеф-диригент Београдске филхармоније, а тада је имао тежак задатак да поново успостави квалитет и нови стандард оркестра по којима се данас Филхармонија издваја. Током четрдесетогодишње каријере одржао је више од 1400 концерата, дириговао у више од 90 различитих симфонијских оркестара и ансамбала и сарађивао са преко 900 солиста, а његов раскошан репертоар чине симфонијска и оперска дела.

Рођенданским концертом почиње филхармонијско славље, а централни догађај обележавања јубилеја биће уз маестра Зубина Мехту, са којим ће 20. јуна одржати Гала концерт на Коларцу. Круна церемонијалног обележавања стогодишњице биће на бесплатном концерту на отвореном уз чувену Дизни Фантазију уживо, заједно са Габријелом Фелцом, 2. јула 2023. на Ушћу.