30/11/23

U znaku svoje stogodišnjice, Beogradska filharmonija priređuje koncertni vremeplov u petak 1. decembra i odvodi publiku u 1923. – godinu svoga osnivanja (Kolarac, 20č). Pod palicom Lija Kuokmana uz violončelistu Nikolasa Altšteta, orkestar izvodi dela Baranovića, Elgara i Sibelijusa.

Beogradska filharmonija se na koncertu pod nazivom “ZA 100” vraća vek unazad, u 1923. godinu. Vremeplov započinje Simfonijskim skercom Krešimira Baranovića, kao omaž nekadašnjem šefu-dirigentu i umetničkom direktoru, koji je na čelu institucije bio čitavu deceniju (1951-1961). Delo je premijerno izvedeno 1923. u Zagrebu, a Begradska filharmonija je uz ovu efektnu kompoziciju započela koncert povodom otvaranja dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca 4. februara 1932. godine.

Iste 1923. godine, nastala je Simfonija br. 6 Jana Sibelijusa, a nekoliko godina pre toga, komponovan je čuveni Koncert za violončelo i orkestar Edvarda Elgara. Izvodi ga Nikolas Altštet, jedan od najtraženijih čelista svoje generacije koji redovno nastupa sa vodećim orkestrima sveta. Na ovom koncertu, Beogradsku filharmoniju prvi put predvodi Lio Kuokman, vrstan dirigent mlađe generacije, muzički direktor i šef-dirigent Orkestra u Makau koji je godine 2021. bio među dobitnicima nagrade Deset izuzetnih mladih ljudi grada Hong-Konga.

Ulaznice za koncert su rasprodate, pa će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno do 19č na blagajni Kolarca.