30/11/23

У знаку своје стогодишњице, Београдска филхармонија приређује концертни времеплов у петак 1. децембра и одводи публику у 1923. – годину свога оснивања (Коларац, 20ч). Под палицом Лија Куокмана уз виолончелисту Николаса Алтштета, оркестар изводи дела Барановића, Елгара и Сибелијуса.

Београдска филхармонија се на концерту под називом “ЗА 100” враћа век уназад, у 1923. годину. Времеплов започиње Симфонијским скерцом Крешимира Барановића, као омаж некадашњем шефу-диригенту и уметничком директору, који је на челу институције био читаву деценију (1951- 1961). Дело је премијерно изведено 1923. у Загребу, а Беградска филхармонија је уз ову ефектну композицију започела концерт поводом отварања дворане Задужбине Илије М. Коларца 4. фебруара 1932. године.

Исте 1923. године, настала је Симфонија бр. 6 Јана Сибелијуса, а неколико година пре тога, компонован је чувени Концерт за виолончело и оркестар Едварда Елгара. Изводи га Николас Алтштет, један од најтраженијих челиста своје генерације који редовно наступа са водећим оркестрима света. На овом концерту, Београдску филхармонију први пут предводи Лио Куокман, врстан диригент млађе генерације, музички директор и шеф-диригент Оркестра у Макау који је године 2021. био међу добитницима награде Десет изузетних младих људи града Хонг-Конга.

Улазнице за концерт су распродате, па ће карте за стајање бити у продаји сат времена уочи наступа, односно до 19ч на благајни Коларца.