16/11/17

Na drugom koncertu iz ciklusa „Vatra“, Filharmonija prikazuje veštice u muzičkim partiturama, pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, u petak 17. novembra (Kolarac, 20č). „Noć na golom brdu“ Musorgskog i „Fantastična simfonija“ Berlioza uokviruju Koncert za obou i orkestar Von Vilijamsa u izvođenju Sanje Romić, prve oboistkinje Beogradske filharmonije.

Vatreni početak programa uz „Noć na golom brdu“ opisuje najkraću noć u godini, u kojoj se do zore odvija veštičji obred obožavanja Satane. Veštičjim poselom završava se i bogata „Fantastična simfonija“ u kojoj je autobiografski ispričana kompozitorova ljubavna opsesija kroz halucinacije zbog prekomernog uzimanja opijuma.

Između ova dva provokativna dela nalazi se nežni Koncert za obou engleskog kompozitora Ralfa Von Vilijamsa, koga zajedno sa gudačima Beogradske filharmonije izvodi njihova koleginica – oboistkinja Sanja Romić:

“Jedna od najlepših stvari za svakog muzičara jeste kada deli radost solističkog nastupa sa matičnim orkestrom. Uglavnom smo mi duvači, ti koji daju „vetar u leđa“ gudačima, s obzirom da sedimo iza njih. No, ovaj put sam ja u centru, nekako obgrljena svima njima, u našem zajedničkom nastupu“ rekla je Sanja, prva oboistkinja Beogradske filharmonije.

Za sve koncerte u filharmonijskoj sezoni publika sada ima mogućnost da kupi ulaznice za stajanje, na blagajni Kolarca sat vremena uoči koncerta.