16/11/17

На другом концерту из циклуса „Ватра“, Филхармонија приказује вештице у музичким партитурама, под диригентском палицом Хауарда Грифитса, у петак 17. новембра (Коларац, 20ч). „Ноћ на голом брду“ Мусоргског и „Фантастична симфонија“ Берлиоза уоквирују Концерт за обоу и оркестар Вон Вилијамса у извођењу Сање Ромић, прве обоисткиње Београдске филхармоније.

Ватрени почетак програма уз „Ноћ на голом брду“ описује најкраћу ноћ у години, у којој се до зоре одвија вештичји обред обожавања Сатане. Вештичјим поселом завршава се и богата „Фантастична симфонија“ у којој је аутобиографски испричана композиторова љубавна опсесија кроз халуцинације због прекомерног узимања опијума.

Између ова два провокативна дела налази се нежни Концерт за обоу енглеског композитора Ралфа Вон Вилијамса, кога заједно са гудачима Београдске филхармоније изводи њихова колегиница – обоисткиња Сања Ромић:

“Једна од најлепших ствари за сваког музичара јесте када дели радост солистичког наступа са матичним оркестром. Углавном смо ми дувачи, ти који дају „ветар у леђа“ гудачима, с обзиром да седимо иза њих. Но, овај пут сам ја у центру, некако обгрљена свима њима, у нашем заједничком наступу“ рекла је Сања, прва обоисткиња Београдске филхармоније.

За све концерте у филхармонијској сезони публика сада има могућност да купи улазнице за стајање, на благајни Коларца сат времена уочи концерта.