25/06/23

Višeminutne stajaće ovacije su pozdravile Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon spektakularnog nastupa u Sali Filharmonije Republike Severne Makedonije u Skoplju (24. jun). Događaj koji će se pamtiti dugo, ujedno je bio finale prve turneje Mehte i orkestra u okviru inicijative Otvoreni Balkan tokom koje se proslavljala stogodišnjica Beogradske filharmonije u regionu.

Ogromno interesovanje je vladalo za koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije koji se s nestrpljenjem očekivao u Skoplju. Nesvakidašnje uzbuđenje bilo je opipljivo, kao i radost na licima poletnih filharmoničara, te je publika ushićeno pozdravila maestralno izvođenje dva simfonijska remek- dela, Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije, ne dozvolivši maestru i orkestru da odu sa bine.

Ovim koncertom se završila prva regionalna turneja maestra Mehte i Beogradske filharmonije koja je otvorila novo istorijsko poglavlje kroz inicijativu Otvoreni Balkan. Muzička misija je povezala Beograd, Tiranu i Skoplje kroz vrhunsko umetničko iskustvo i izgradnju novih mostova.

Hvaleći inicijativu Otvoreni Balkan i ujedinjenje balkanskog prostora kroz kulturu, maestro Mehta je za makedonske medije izjavio:

“Nikad ne potcenjujte moć muzike i umetnosti, u svom životu sam širom sveta, puno puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godine, iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta”, rekao je Mehta.

U šezdesetpetogodišnjoj karijeri Zubina Mehte, nastup u Filharmoniji Republike Severne Makedonije je njegov četvrti dolazak u Skoplje, a Beogradska filharmonija je nastupila ponovo nakon gotovo pedeset godina. U svojoj stogodišnjoj istoriji, orkestar beleži dva nastupa u Skoplju, 1976. i 1940. godine.

Koncertu su prisustvovali ministarka kulture RS Makedonije Bisera Kostadinovska – Stojčevska, delegacija Ministarstva kulture Republike Srbije, ambasadorka Republike Srbije u RS Makedoniji Nevena Jovanović, članovi vlade RS Makedonije kao i predstavnici diplomatskog kora.

Kroz proslavu svoje stogodišnjice, Beogradska filharmonija je zajedno sa Mehtom povezala region u jedinstvenu kulturnu celinu. Bila je velika privilegija za orkestar da provede nezaboravnu nedelju sa maestrom, od Gala koncerta u beogradskom Kolarcu, preko prvog nastupa u istoriji u Tirani, do koncerta u fantastičnoj Sali Filharmonije u Skoplju. Mehta se nakon poslednje probe zahvalio filharmoničarima na prelepoj nedelji zajedničkog rada i čestitao im izuzetno uspešnu turneju. Poželeo je muzičarima da poput njihovih makedonskih kolega, dobiju svoju novu koncertnu dvoranu u Beogradu što pre, uz nadu da će njena glavna sala nositi ime Ivana Tasovca.