25/06/23

Вишеминутне стајаће овације су поздравиле Зубина Мехту и Београдску филхармонију након спектакуларног наступа у Сали Филхармоније Републике Северне Македоније у Скопљу (24. јун). Догађај који ће се памтити дуго, уједно је био финале прве турнеје Мехте и оркестра у оквиру иницијативе Отворени Балкан током које се прослављала стогодишњица Београдске филхармоније у региону.

Огромно интересовање је владало за концерт Зубина Мехте и Београдске филхармоније који се с нестрпљењем очекивао у Скопљу. Несвакидашње узбуђење било је опипљиво, као и радост на лицима полетних филхармоничара, те је публика усхићено поздравила маестрално извођење два симфонијска ремек- дела, Бетовенове симфоније број 7 и Берлиозове Фантастичне симфоније, не дозволивши маестру и оркестру да оду са бине.

Овим концертом се завршила прва регионална турнеја маестра Мехте и Београдске филхармоније која је отворила ново историјско поглавље кроз иницијативу Отворени Балкан. Музичка мисија је повезала Београд, Тирану и Скопље кроз врхунско уметничко искуство и изградњу нових мостова.

Хвалећи иницијативу Отворени Балкан и уједињење балканског простора кроз културу, маестро Мехта је за македонске медије изјавио:

„Никад не потцењујте моћ музике и уметности, у свом животу сам широм света, пуно пута искусио колико музика може да спаја људе и повеже различите културе. Први пут кад сам био у Скопљу, било је то одмах после разорног земљотреса 1963. године, иако је град био девастиран, људи су на своју трагедију заборавили бар на та два сата током концерта“, рекао је Мехта.

У шездесетпетогодишњој каријери Зубина Мехте, наступ у Филхармонији Републике Северне Македоније је његов четврти долазак у Скопље, а Београдска филхармонија је наступила поново након готово педесет година. У својој стогодишњој историји, оркестар бележи два наступа у Скопљу, 1976. и 1940. године.

Концерту су присуствовали министарка културе РС Македоније Бисера Костадиновска – Стојчевска, делегација Министарства културе Републике Србије, амбасадорка Републике Србије у РС Македонији Невена Јовановић, чланови владе РС Македоније као и представници дипломатског кора.

Кроз прославу своје стогодишњице, Београдска филхармонија је заједно са Мехтом повезала регион у јединствену културну целину. Била је велика привилегија за оркестар да проведе незаборавну недељу са маестром, од Гала концерта у београдском Коларцу, преко првог наступа у историји у Тирани, до концерта у фантастичној Сали Филхармоније у Скопљу. Мехта се након последње пробе захвалио филхармоничарима на прелепој недељи заједничког рада и честитао им изузетно успешну турнеју. Пожелео је музичарима да попут њихових македонских колега, добију своју нову концертну дворану у Београду што пре, уз наду да ће њена главна сала носити име Ивана Тасовца.