beogradska filharmonija kineska turneja vejfang
13/11/23

Beogradska filharmonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem nastupila u Velikom teatru Vejfanga i sa velikim uspehom održala drugi koncert u okviru turneje po Kini (12. novembar). Na drugom koncertu u okviru turneje po Kini, orkestru se pridružio solista na klarinetu Toni Šen, a na repertoaru su bile kompozicije Verdija, Mocarta i Čajkovskog.

Na drugoj stanici turneje po Kini, Beogradska filharmonija je ponovo ispraćena ovacijama u dvorani Velikog teatra Vejfanga. Nastup je otvorila Verdijeva uvertira iz opere „Moć sudbine“ nakon koje je nastupio Toni Šen uz Mocartov Koncert za klarinet i orkestar. Talenat mladog klarinetiste otkriće je Zubina Mehte zahvaljujući kome je započela njegova karijera. Ovaj američki „đak“ poreklom iz Kine, već beleži brojne koncerte sa prominentnim svetskim orkestrima pored redovnih nastupa sa kineskim anasamblima.

Finale filharmonijskog nastupa u Vejfangu bilo je uz Čajkovskog i njegovu Četvrtu simfonuju, visoko rangiranu na top listi favorita među filharmoničarima, čije je izvođenje krunisano ovacijama. Kao i na prethodnom koncertu u Sijanu, publika je uporno tražila dirigenta Jarvija i Filharmoniju na bis, te je orkestar ponovo odsvirao čak tri kompozicije. Sada već očekivana reakcija slušalaca usledila je sa prvim taktovima omiljene kineske numere „Moja domovina“, publika je zapevala uz orkestar i nagradila izvođenje aplaudirajući i skandirajući na nogama. Sudeći po prva dva koncerta, „Grlica“ Stevana Hristića koju orkestar takođe izvodi, će do kraja filharmonijske turneje postati pravi hit koji izaziva nesputane reakcije kineske publike.

Maestralni Neme Jarvi i Beogradska filhrmonija, ostvarili su izuzetnu vezu koja je opipljiva ne samo na koncertima, već i na svakoj probi tokom turneje. Zajednički uspeh posebno raduje Zubina Mehtu koji pomno prati turneju, pa je u video poruci poželeo svima sreću na narednom koncertu u Pekingu uz čestitke na uspešnom startu:

„Čuo sam za sjajan uspeh nakon prvog koncerta i veoma sam srećan što sve ide tako dobro. Veoma mi je žao što nisam sa svima vama, bog vas blagoslovio“, poželeo je veliki Mehta.

Isto kao u Sijanu, koncertu Beogradske filharmonije prisustvovali su čelnici grada Vejfanga i predstavnici Opštinskog biroa za kulturu i turizam. Filharmonija nastavlja put za Peking gde je očekuje veliki izazov – nastup u jednoj od najčuvenijih koncertnih dvorana sveta, u Nacionalnom centru za izvođačku umetnost gde će nastupiti zajedno sa violinistom Đovanijem Zanonom.