beogradska filharmonija kineska turneja vejfang
13/11/23

Београдска филхармонија је заједно са маестром Немеом Јарвијем наступила у Великом театру Вејфанга и са великим успехом одржала други концерт у оквиру турнеје по Кини (12. новембар). На другом концерту у оквиру турнеје по Кини, оркестру се придружио солиста на кларинету Тони Шен, а на репертоару су биле композиције Вердија, Моцарта и Чајковског.

На другој станици турнеје по Кини, Београдска филхармонија је поново испраћена овацијама у дворани Великог театра Вејфанга. Наступ је отворила Вердијева увертира из опере „Моћ судбине“ након које је наступио Тони Шен уз Моцартов Концерт за кларинет и оркестар. Таленат младог кларинетисте откриће је Зубина Мехте захваљујући коме је започела његова каријера. Овај амерички „ђак“ пореклом из Кине, већ бележи бројне концерте са проминентним светским оркестрима поред редовних наступа са кинеским анасамблима.

Финале филхармонијског наступа у Вејфангу било је уз Чајковског и његову Четврту симфонују, високо рангирану на топ листи фаворита међу филхармоничарима, чије је извођење крунисано овацијама. Као и на претходном концерту у Сијану, публика је упорно тражила диригента Јарвија и Филхармонију на бис, те је оркестар поново одсвирао чак три композиције. Сада већ очекивана реакција слушалаца уследила је са првим тактовима омиљене кинеске нумере „Моја домовина“, публика је запевала уз оркестар и наградила извођење аплаудирајући и скандирајући на ногама. Судећи по прва два концерта, „Грлица“ Стевана Христића коју оркестар такође изводи, ће до краја филхармонијске турнеје постати прави хит који изазива неспутане реакције кинеске публике.

Маестрални Неме Јарви и Београдска филхрмонија, остварили су изузетну везу која је опипљива не само на концертима, већ и на свакој проби током турнеје. Заједнички успех посебно радује Зубина Мехту који помно прати турнеју, па је у видео поруци пожелео свима срећу на наредном концерту у Пекингу уз честитке на успешном старту:

„Чуо сам за сјајан успех након првог концерта и веома сам срећан што све иде тако добро. Веома ми је жао што нисам са свима вама, бог вас благословио“, пожелео је велики Мехта.

Исто као у Сијану, концерту Београдске филхармоније присуствовали су челници града Вејфанга и представници Општинског бироа за културу и туризам. Филхармонија наставља пут за Пекинг где је очекује велики изазов – наступ у једној од најчувенијих концертних дворана света, у Националном центру за извођачку уметност где ће наступити заједно са виолинистом Ђованијем Заноном.