30/10/20

Muzička scena ostala je bez Aleksandra Vedernikova, jednog od najtraženijih evropskih dirigenata, koji je preminuo juče u Moskvi. Veoma cenjen i omiljen u Beogradskoj filharmoniji, bio je i veliki prijatelj Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta, zato se večerašnji nastup orkestra posvećuje uspomeni na vrhunskog dirigenta i izuzetnog čoveka.

Vedernikov je bio šef dirigent Danske kralјevske opere, Simfonijskog orkestra iz Odensea, a u periodu dok je bio muzički direktor i šef dirigent Balјšoj teatra, smatra se zaslužnim za ponovno izgrađivanje istorijskog ugleda te institucije. Sa Beogradskom filharmonijom nastupio je dva puta, održavši koncerte za pamćenje 2017. i 2018. godine, a nova saradnja bila je planirana za naredne sezone.

Vedernikov je rođen 11. januara 1964. godine u Moskvi i potiče iz muzičke porodice. Otac, takođe Aleksandar, bio je operski pevač, poznat po celom Sovjetskom Savezu i šire po svojim ulogama, a njegova majka, Natalija Gurejeva, bila je profesor orgulјa na Moskovskom konzervatorijumu. Aleksandar Vedernikov završio je muzičke studije 1990. godine na Moskovskom konzervatorijumu, a od 1988. do 1990. radio je u teatrima Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi. Od 1988. do 1995. bio je pomoćnik šefa dirigenta i drugi dirigent u simfonijskom orkestru Čajkovski, a 1995. osnovao je simfonijski orkestar Ruska filharmonija, čiji je bio umetnički direktor i šef dirigent sve do 2004. godine.

Vedernikov je sarađivao sa gotovo svim značajnijim simfonijskim orkestrima i operskim kućama u Evopi.U poslednje vreme istakao se svojim nastupima sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja na osmonedelјnoj sezoni promenadnih koncerata klasične muzike u Londonu (Proms), na Praškom prolećnom festivalu, a zatim i gostovanjima sa simfonijskim orkestrom grada Birmingema, Danskom nacionalnom simfonijom, simfonijskim orkestrom NHK, Škotskom simfonijom Bi-Bi-Si-ja, Holandskom radio simfonijom, Helsinškom filharmonijom, Simfonijom RTE i Ruskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.