30/10/20

Музичка сцена остала је без Александра Ведерникова, једног од најтраженијих европских диригената, који је преминуо јуче у Москви. Веома цењен и омиљен у Београдској филхармонији, био је и велики пријатељ Данијела Рајскина, сталног гостујућег диригента, зато се вечерашњи наступ оркестра посвећује успомени на врхунског диригента и изузетног човека.

Ведерников је био шеф диригент Данске краљевске опере, Симфонијског оркестра из Оденсеа, а у периоду док је био музички директор и шеф диригент Баљшој театра, сматра се заслужним за поновно изграђивање историјског угледа те институције. Са Београдском филхармонијом наступио је два пута, одржавши концерте за памћење 2017. и 2018. године, а нова сарадња била је планирана за наредне сезоне.

Ведерников је рођен 11. јануара 1964. године у Москви и потиче из музичке породице. Отац, такође Александар, био је оперски певач, познат по целом Совјетском Савезу и шире по својим улогама, а његова мајка, Наталија Гурејева, била је професор оргуља на Московском конзерваторијуму. Александар Ведерников завршио је музичке студије 1990. године на Московском конзерваторијуму, а од 1988. до 1990. радио је у театрима Станиславски и Немирович-Данченко у Москви. Од 1988. до 1995. био је помоћник шефа диригента и други диригент у симфонијском оркестру Чајковски, а 1995. основао је симфонијски оркестар Руска филхармонија, чији је био уметнички директор и шеф диригент све до 2004. године.

Ведерников је сарађивао са готово свим значајнијим симфонијским оркестрима и оперским кућама у Евопи. У последње време истакао се својим наступима са Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја на осмонедељној сезони променадних концерата класичне музике у Лондону (Промс), на Прашком пролећном фестивалу, а затим и гостовањима са симфонијским оркестром града Бирмингема, Данском националном симфонијом, симфонијским оркестром НХК, Шкотском симфонијом Би-Би-Си-ја, Холандском радио симфонијом, Хелсиншком филхармонијом, Симфонијом РТЕ и Руским националним симфонијским оркестром.