31/01/19

Sasvim nesvakidašnji program očekuje ljubitelje „Ašikovanja“ Beogradske filharmonije i to zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 1. februara (Kolarac, 20h). U delima Betovena i Vagnera, publika će čuti dve zvučne suprotnosti – ljubav na kamerni, pa na simfonijski način.

Novi koncert iz ciklusa Ašikovanje počinje vrlo neobično – samo sa dva umetnika na sceni. Gabrijel Felc ponovo prikazuje pijanističko umeće i zajedno sa tenorom Tomasom Morom izvodi ciklus pesama „Dalekoj dragoj“ u kojima Betovenova uobičajena herojska strana ustupa prostor emotivnoj. Potpuni obrt na bini Kolarca donosi Vagnerova opera „Valkira“ sa čak sto muzičara na sceni. Publika će ovom prilikom slušati prvi čin monumentalne opere, čije će glavne uloge tumačiti priznati vagnerijanci iz renomiranih evropskih operskih kuća: sopran Mihaela Kaune, pomenuti tenor Tomas Mor i bas Torsten Grimble.

„Posebna mi je privilegija što sa Beogradskom filharmonijom prvi put radim Vagnera čije delo smatram ligom šampiona klasične muzike. Ukoliko je važio za arogantnog čoveka, mislim da to ima veze sa potpuno novom i drugačijom vizijom koju je imao u odnosu na tadašnje tendencije na operskoj sceni. Vagner uvodi velike promene u dužini, tehnici, kompleksnosti i načinu na koji je orkestar uključen u pričanje slojevitih priča. Zanimljivo je što ćemo na ovom koncertu dočarati pođednako intimnu atmosferu u obe kompozicije, na početku samo sa dva muzičara, a potom sa ogromnim orkestrom“, rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc.

Vagnerova opera Valkira, kao uostalom i celokupna tetralogija Prsten Nibelunga, veliki je zalogaj za sve operske kuće, a njeno koncertno izvođenje jedna je od novina u filharmonijskoj sezoni. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.