31/01/19

Сасвим несвакидашњи програм очекује љубитеље „Ашиковања“ Београдске филхармоније и то заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, у петак 1. фебруара (Коларац, 20х). У делима Бетовена и Вагнера, публика ће чути две звучне супротности – љубав на камерни, па на симфонијски начин.

Нови концерт из циклуса Ашиковање почиње врло необично – само са два уметника на сцени. Габријел Фелц поново приказује пијанистичко умеће и заједно са тенором Томасом Мором изводи циклус песама „Далекој драгој“ у којима Бетовенова уобичајена херојска страна уступа простор емотивној. Потпуни обрт на бини Коларца доноси Вагнерова опера „Валкира“ са чак сто музичара на сцени. Публика ће овом приликом слушати први чин монументалне опере, чије ће главне улоге тумачити признати вагнеријанци из реномираних европских оперских кућа: сопран Михаела Кауне, поменути тенор Томас Мор и бас Торстен Гримбле.

„Посебна ми је привилегија што са Београдском филхармонијом први пут радим Вагнера чије дело сматрам лигом шампиона класичне музике. Уколико је важио за арогантног човека, мислим да то има везе са потпуно новом и другачијом визијом коју је имао у односу на тадашње тенденције на оперској сцени. Вагнер уводи велике промене у дужини, техници, комплексности и начину на који је оркестар укључен у причање слојевитих прича. Занимљиво је што ћемо на овом концерту дочарати пођеднако интимну атмосферу у обе композиције, на почетку само са два музичара, а потом са огромним оркестром“, рекао је шеф-диригент Габријел Фелц.

Вагнерова опера Валкира, као уосталом и целокупна тетралогија Прстен Нибелунга, велики је залогај за све оперске куће, а њено концертно извођење једна је од новина у филхармонијској сезони. Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи почетка концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.