stojan krkuleski
08/05/24

Beogradska filharmonija nastupa sa virtuozom na klarinetu, Stojanom Krkuleskim, u petak 10. maja. Pod palicom Valentina Urjupina, orkestar izvodi program u znaku džeza, a na repertoaru su dela Antajla, Debisija, Šoa i Šostakoviča.

Filharmonijsku publiku očekuje uzbudljiv koncert u ritmu džeza i bugi-vugija. Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa jedan od najtalentovanijih muzičara sa našeg podneblja, Stojan Krkuleski, koji je već deset godina solo klarinetista Simfonijskog orkestra u Lucernu. Nastupa širom sveta, a imao je čast da sarađuje sa svetskim imenima poput Lahava Šanija, Marte Argerič, Danila Trifonova, Fazilom Sajem, i drugima.

Stojan će pokazati svoju virtuoznost, izdržljivost ali i tonsku suptilnost, najpre u “Rapsodiji za klarinet i orkestar” Kloda Debisija, a potom će publika čuti čuveno visoko ce4 – najviši ton koji klarinet može da proizvede, a kojim završava čuveni “Koncert za klarinet i orkestar”, Artija Šoa.

Raskošan koncert sa puno dobrog ritma, šarma i muzičkih majstorija, otvara „Džez simfonija“ Džordža Antajla koja kombinuje džez sa simfonijskom tradicijom. Kulminacija će biti uz briljantnu Šostakovičevu Džez svitu br. 2 u kojoj će se pored uobičajenih simfonijskih instrumenata pridružiti saksofon, gitara i harmonika. Sve ulaznice za koncert su rasprodate, ali će karte za stajanje biti dostupne sat vremena uoči početka, odnosno do 19č na blagajni Kolarca.