stojan krkuleski
08/05/24

Београдска филхармонија наступа са виртуозом на кларинету, Стојаном Кркулеским, у петак 10. маја. Под палицом Валентина Урјупина, оркестар изводи програм у знаку џеза, а на репертоару су дела Антајла, Дебисија, Шоа и Шостаковича.

Филхармонијску публику очекује узбудљив концерт у ритму џеза и буги-вугија. Први пут са Београдском филхармонијом наступа један од најталентовaнијих музичара са нашег поднебља, Стојан Кркулески, који је већ десет година соло кларинетиста Симфонијског оркестра у Луцерну. Наступа широм света, а имао је част да сарађује са светским именима попут Лахава Шанија, Марте Аргерич, Данила Трифонова, Фазилом Сајем, и другима.

Стојан ће показати своју виртуозност, издржљивост али и тонску суптилност, најпре у “Рапсодији за кларинет и оркестар” Клода Дебисија, а потом ће публика чути чувено високо це4 – највиши тон који кларинет може да произведе, а којим завршава чувени “Концерт за кларинет и оркестар”, Артија Шоа.

Раскошан концерт са пуно доброг ритма, шарма и музичких мајсторија, отвара „Џез симфонија“ Џорџа Антајла која комбинује џез са симфонијском традицијом. Кулминација ће бити уз бриљантну Шостаковичеву Џез свиту бр. 2 у којој ће се поред уобичајених симфонијских инструмената придружити саксофон, гитара и хармоника. Све улазнице за концерт су распродате, али ће карте за стајање бити доступне сат времена уочи почетка, односно до 19ч на благајни Коларца.