01/09/16

Dirigent Danijel Rajskin u novu sezonu ulazi uz dve lepe vesti. Nakon povratka iz Moskve, sa svog prvog gostovanja sa našim orkestrom, počinje sa pripremama za funkciju stalnog gostujućeg dirigenta, na koju formalno stupa sa početkom sezone 17/18.
 
Za gostovanje u Moskvi odabran je slovenski repertoar koji započinje „Fantazijom na srpske teme“, Nikolaja Rimskog-Korsakova, a krunisan je Simfonijom br. 9 „Iz novog sveta“, Antonjina Dvoržaka. Violinistički superstar, Nemanja Radulović, interpretiraće jedno od najpopularnijih dela pisanih za ovaj instrument, Koncert za violinu i orkestar, Arama Hačaturijana.
 
Upoznali ste Nemanju, ali niste nikad nastupali s njim; šta očekujete od ove saradnje? Dobro poznajete našu publiku; da li smatrate da će beogradski koncerti predstavlјati dobru pripremu za nastup u Moskvi?
 
Da, samo jednom sam se sreo sa Nemanjom, i to na kratko, u Beogradu, ali sam poštovalac njegovog izvrsnog sviranja i muzičke svestranosti još otkad je pobedio na takmičenju „Jozef Joakim“ u Hanoveru. Veoma se radujem saradnji sa ovim umetnikom punim života i prilici da se zajedno muzički predstavimo publici u Beogradu i Moskvi. Odlično je što ćemo imati priliku da dva puta izvedemo isti program pred put u Moskvu, gde je naš koncert prvi u abonmanu Moskovske filharmonije u Sali „Čajkovski“. Osim toga, naš koncert se poklapa sa koncertom Ruskog državnog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Vladimira Jurovskog u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma. Oba koncerta otvaraju sezonu, što nije neobično za veliku metropolu bogate kulture kao što je Moskva. Drugim rečima: bolјe bi nam bilo da se dobro pripremimo!
 
Šta očekujete od koncerta u Moskvi, budući da pripadate ruskoj tradiciji? Da li je teško pridobiti moskovsku veoma upućenu publiku slovenskim repertoarom? Možete li da uporedite beogradsku i moskovsku publiku i muzičke kriterijume?
 
Uopšteno posmatrano, mislim da je publika i u Moskvi i u Sankt Peterburgu „razmažena“ u pozitivnom smislu, jer ima priliku da čuje veliki broj apsolutno fantastičnih koncerata i najistaknutijih međunarodnih umetnika i orkestara. S druge strane, uvek imam utisak da je za lјude u Rusiji odlazak na koncert posebna prilika, kao malo gde u svetu! Skoro nigde na svetu nećete videti nepoznate lјude kako dolaze na koncert noseći cveće za solistu ili dirigenta kog lično ne poznaju, nije im ni rod ni prijatelј… To je prosto lep gest poštovanja.  Beogradsku publiku volim zbog njenog čisto emocionalnog odgovora na muziku na intuitivnom nivou. Ipak, primećujem da je beogradska publika poslednjih godina dosta napredovala, između ostalog i zahvalјujući izuzetnom napretku Beogradske filharmonije: obe strane su pokazale živo interesovanje – ova druga za dostizanje najvišeg mogućeg kvaliteta izvedbe, a ona prva za susret sa manje poznatim repertoarom.
 
Gde vam je lakše da nastupate, u Beogradu ili u Moskvi?
 
Mislim da je manje-više isto, ali imam jako osećanje odgovornosti za naš koncert u Moskvi: ponosan sam što imam priliku da u glavnom gradu Rusije predstavim jednog od glavnih nosilaca srpske kulture, a taj zadatak je možda malo zahtevniji od koncerata u Beogradu, pred publikom koju sad već dobro poznajem. S druge strane, u Moskvi poslednjih godina redovno dirigujem, i to različitim orkestrima.
Po vašem mišlјenju, kakav će utisak Beogradska filharmonija ostaviti u Moskvi, imajući u vidu njene glavne karakteristike i kvalitete?
 
Uveren sam da će Beogradska filharmonija uspeti da iznenadi moskovsku publiku svojim brojnim kvalitetima, a pre svega strašću s kojom pristupa muzici koju izvodimo. Povrh toga, sviramo sa veoma harizmatičnim solistom; Nemanja i orkestar su se veoma zbližili i dobri su prijatelјi, i to će svi osetiti!
 
Ovo je prvi put da nastupate sa BGF van Srbije; opišite nam svoje uzbuđenje.
 
Kao što sam već rekao, veoma sam uzbuđen i ponosan zbog saradnje sa BGF, i to na najznačajnijoj sceni u Moskvi. Uopšteno govoreći, uvek neizmerno uživam u nastupu sa muzičarima BGF, a prilika da ovaj projekat predstavim u svojoj domovini je nešto zaista posebno!