01/09/16

Диригент Данијел Рајскин у нову сезону улази уз две лепе вести. Након повратка из Москве, са свог првог гостовања са нашим оркестром, почиње са припремама за функцију сталног гостујућег диригента, на коју формално ступа са почетком сезоне 17/18.
 
За гостовање у Москви одабран је словенски репертоар који започиње „Фантазијом на српске теме“, Николаја Римског-Корсакова, а крунисан је Симфонијом бр. 9 „Из новог света“, Антоњина Дворжака. Виолинистички суперстар, Немања Радуловић, интерпретираће једно од најпопуларнијих дела писаних за овај инструмент, Концерт за виолину и оркестар, Арама Хачатуријана.
 
Упознали сте Немању, али нисте никад наступали с њим; шта очекујете од ове сарадње? Добро познајете нашу публику; да ли сматрате да ће београдски концерти представљати добру припрему за наступ у Москви?
 
Да, само једном сам се срео са Немањом, и то на кратко, у Београду, али сам поштовалац његовог изврсног свирања и музичке свестраности још откад је победио на такмичењу „Јозеф Јоаким“ у Хановеру. Веома се радујем сарадњи са овим уметником пуним живота и прилици да се заједно музички представимо публици у Београду и Москви. Одлично је што ћемо имати прилику да два пута изведемо исти програм пред пут у Москву, где је наш концерт први у абонману Московске филхармоније у Сали „Чајковски“. Осим тога, наш концерт се поклапа са концертом Руског државног симфонијског оркестра под диригентском палицом Владимира Јуровског у Великој сали Московског конзерваторијума. Оба концерта отварају сезону, што није необично за велику метрополу богате културе као што је Москва. Другим речима: боље би нам било да се добро припремимо!
 
Шта очекујете од концерта у Москви, будући да припадате руској традицији? Да ли је тешко придобити московску веома упућену публику словенским репертоаром? Можете ли да упоредите београдску и московску публику и музичке критеријуме?
 
Уопштено посматрано, мислим да је публика и у Москви и у Санкт Петербургу „размажена“ у позитивном смислу, јер има прилику да чује велики број апсолутно фантастичних концерата и најистакнутијих међународних уметника и оркестара. С друге стране, увек имам утисак да је за људе у Русији одлазак на концерт посебна прилика, као мало где у свету! Скоро нигде на свету нећете видети непознате људе како долазе на концерт носећи цвеће за солисту или диригента ког лично не познају, није им ни род ни пријатељ… То је просто леп гест поштовања.  Београдску публику волим због њеног чисто емоционалног одговора на музику на интуитивном нивоу. Ипак, примећујем да је београдска публика последњих година доста напредовала, између осталог и захваљујући изузетном напретку Београдске филхармоније: обе стране су показале живо интересовање – ова друга за достизање највишег могућег квалитета изведбе, а она прва за сусрет са мање познатим репертоаром.
 
Где вам је лакше да наступате, у Београду или у Москви?
 
Мислим да је мање-више исто, али имам јако осећање одговорности за наш концерт у Москви: поносан сам што имам прилику да у главном граду Русије представим једног од главних носилаца српске културе, а тај задатак је можда мало захтевнији од концерата у Београду, пред публиком коју сад већ добро познајем. С друге стране, у Москви последњих година редовно диригујем, и то различитим оркестрима.
По вашем мишљењу, какав ће утисак Београдска филхармонија оставити у Москви, имајући у виду њене главне карактеристике и квалитете?
 
Уверен сам да ће Београдска филхармонија успети да изненади московску публику својим бројним квалитетима, а пре свега страшћу с којом приступа музици коју изводимо. Поврх тога, свирамо са веома харизматичним солистом; Немања и оркестар су се веома зближили и добри су пријатељи, и то ће сви осетити!
Ово је први пут да наступате са БГФ ван Србије; опишите нам своје узбуђење.
Као што сам већ рекао, веома сам узбуђен и поносан због сарадње са БГФ, и то на најзначајнијој сцени у Москви. Уопштено говорећи, увек неизмерно уживам у наступу са музичарима БГФ, а прилика да овај пројекат представим у својој домовини је нешто заиста посебно!