19/06/17

Herojska tematika obeležila je svečano zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, pod upravom Uroša Lajovica, 16. juna. Orkestar je izveo Betovenovu simfoniju Eroiku i Uvertiru 1812 Čajkovskog, a zajedno sa solistom Ištvanom Vardaijem Hajdnov Koncert za violončelo, u C-duru.
 
“Izveli smo Napoleonski program, idealan za kraj koncertne sezone. Betoven je Eroiku pisao za Napoleona, Hajdn je imao privatne veze sa njim, a Uvertira 1812 slavi pobedu, ali nad Napoleonom”, rekao je Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije.
 
Pored 25 koncerata na Kolarcu, pet dodatnih termina u okviru ciklusa “Filharmanija”, i “Teatra u Filharmoniji” na kamernoj sceni, sezonu Beogradske filharmonije su obeležila gostovanja u čuvenoj Sali Čajkovski u Moskvi, prestižnoj MUPI u Budimpešti, na domaćem festivalu NOMUS kao i turneja Filharmonija na Severu Srbije.
 
Koncertnu sezonu zaokružuje besplatan koncert na otvorenom koji Beogradska filharmonija priređuje zajedno sa novim šefom-dirgentom Gabrijelom Felcom, na kojem će čuveni Zubin Mehta nastupiti kao specijalni gost, 25. juna, u bloku 13, između Ušća i Palate Srbija.