19/06/17

Херојска тематика обележила је свечано затварање сезоне Београдске филхармоније, под управом Уроша Лајовица, 16. јуна. Оркестар је извео Бетовенову симфонију Ероику и Увертиру 1812 Чајковског, а заједно са солистом Иштваном Вардаијем Хајднов Концерт за виолончело, у Ц-дуру.
 
“Извели смо Наполеонски програм, идеалан за крај концертне сезоне. Бетовен је Ероику писао за Наполеона, Хајдн је имао приватне везе са њим, а Увертира 1812 слави победу, али над Наполеоном”, рекао је Урош Лајовиц, некадашњи шеф-диригент Београдске филхармоније.
 
Поред 25 концерата на Коларцу, пет додатних термина у оквиру циклуса “Филхарманија”, и “Театра у Филхармонији” на камерној сцени, сезону Београдске филхармоније су обележила гостовања у чувеној Сали Чајковски у Москви, престижној МУПИ у Будимпешти, на домаћем фестивалу НОМУС као и турнеја Филхармонија на Северу Србије.
 
Концертну сезону заокружује бесплатан концерт на отвореном који Београдска филхармонија приређује заједно са новим шефом-диргентом Габријелом Фелцом, на којем ће чувени Зубин Мехта наступити као специјални гост, 25. јуна, у блоку 13, између Ушћа и Палате Србија.