30/06/17

Beogradska filharmonija je održala prvi koncert na otvorenom na kome je prisustvovalo između 25 i 30 000 ljudi. Pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, orkestar je izveo program koji je publika sama odabrala, a specijalni gost bio je čuveni maestro Zubin Mehta. Filharmonija je pozvala na koncertni piknik i to na lokaciji gde se planira izgradnja nove zgrade u novobeogradskom bloku 13, u blizini Palate Srbija.

Beogradska filharmonija nije odustala od svoje tradicije te je i ovom prilikom počela koncert tačno u 20 časova, izvođenjem uvertire opere “Karmen” Bizea. Međutim, pre prvih taktova, publika svih generacija je dočekala muzičare gromoglasnim aplauzom. Novi šef-dirigent Filharmonije Gabrijel Felc na srpskom je poželeo dobrodošlicu Beograđanima, što je još više zapalilo atmosferu.

– Ovo je vaš orkestar i čast mi je da ga vodim. Sviramo za vas, uživajte – rekao je Felc.

I dok se sumrak spuštao na prestonicu, na mestu buduće zgrade Filharmonije, muzičari su izveli “Valcer cveća” iz baleta “Krcko Oraščić” Čajkovskog, “U pećini gorskog kralja” iz dela “Per Gint”, Griga, “Bolero” Ravela”. Ušćem je odjekivalo “Dans makabr” Sen-Sansa, Hačaturijanova “Igra sablji”, koja je pokrenula prisutne da cupkaju i diriguju.

– Hvala vam lepo. Vi ste odlična publika – pohvalio je šef-dirigent Gabrijel Felc na odličnom srpskom.

Program je nastavljen numerom Riharda Vagnera “Kas Valkira”, a posebno je najavljeno delo Artura Markesa “Danson br. 2”, koje je dobilo najviše glasova publike.

Usledio je “Imperijalni marš” Džona Vilijamsa iz poznatog filma “Ratovi zvezda”. Mlađi deo publike poskočio je da telefonima zabeleži ovaj nesvakidašnji trenutak. Sva publika je zaplesala dok su filharmoničari svirali Šostakovičev “Valcer”.

Publika je čula i uvertiru “Vilijama Tela”, a najviše ovacija dobila je “Grlica” Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije, iz čuvenog baleta “Ohridska legenda”

Između 25 i 30.000 ljudi je burnim aplauzom pozdravilo izlazak maestra Zubina Mehte na pozornicu. Čuveni dirigent vodio je Beogradsku filharmoniju kroz završetak trijumfalne Betovenove “Pete simfonije”. Aplauz je trajao desetak minuta.

Usledio je bis pod upravom Felca, u kojem je Beogradska filharmonija odsvirala “Marš na Drinu” Stanislava Biničkog. Ovacije su nadglasale zvučnike. Publika je imala priliku da se oseti kao da je na novogodišnjem koncertu u Bečkoj filharmoniji, uz Radecki marš, Johana Štrausa, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte.

Za kraj spektakla, orkestar je zajedno sa Felcom odsvirao “Mambo” Leonarda Bernštajna.

“Ovde sam da bih podržao izgradnju koncertne dvorane, upravo na ovom mestu, gde se dogodio ovaj fantastični koncert večeras. Nadam se da ćemo se za dve-tri godine videti u novoj koncertnoj dvorani”, rekao je maestro Zubin Mehta po završetku koncerta.