30/06/17

Београдска филхармонија је одржала први концерт на отвореном на коме је присуствовало између 25 и 30 000 људи. Под управом шефа-диригента Габријела Фелца, оркестар је извео програм који је публика сама одабрала, а специјални гост био је чувени маестро Зубин Мехта. Филхармонија је позвала на концертни пикник и то на локацији где се планира изградња нове зграде у новобеоградском блоку 13, у близини Палате Србија.

Београдска филхармонија није одустала од своје традиције те је и овом приликом почела концерт тачно у 20 часова, извођењем увертире опере „Кармен“ Бизеа. Међутим, пре првих тактова, публика свих генерација је дочекала музичаре громогласним аплаузом. Нови шеф-диригент Филхармоније Габријел Фелц на српском је пожелео добродошлицу Београђанима, што је још више запалило атмосферу.

– Ово је ваш оркестар и част ми је да га водим. Свирамо за вас, уживајте – рекао је Фелц.

И док се сумрак спуштао на престоницу, на месту будуће зграде Филхармоније, музичари су извели „Валцер цвећа“ из балета „Крцко Орашчић“ Чајковског, „У пећини горског краља“ из дела „Пер Гинт“, Грига, “Болеро” Равела“. Ушћем је одјекивало „Данс макабр“ Сен-Санса, Хачатуријанова „Игра сабљи“, која је покренула присутне да цупкају и диригују.

– Хвала вам лепо. Ви сте одлична публика – похвалио је шеф-диригент Габријел Фелц на одличном српском.

Програм је настављен нумером Рихарда Вагнера „Кас Валкира“, а посебно је најављено дело Артура Маркеса „Дансон бр. 2“, које је добило највише гласова публике.

Уследио је „Империјални марш“ Џона Вилијамса из познатог филма „Ратови звезда“. Млађи део публике поскочио је да телефонима забележи овај несвакидашњи тренутак. Сва публика је заплесала док су филхармоничари свирали Шостаковичев „Валцер“.

Публика је чула и увертиру „Вилијама Тела“, а највише овација добила је „Грлица“ Стевана Христића, оснивача Београдске филхармоније, из чувеног балета „Охридска легенда“

Између 25 и 30.000 људи је бурним аплаузом поздравило излазак маестра Зубина Мехте на позорницу. Чувени диригент водио је Београдску филхармонију кроз завршетак тријумфалне Бетовенове „Пете симфоније“. Аплауз је трајао десетак минута.

Уследио је бис под управом Фелца, у којем је Београдска филхармонија одсвирала „Марш на Дрину“ Станислава Биничког. Овације су надгласале звучнике. Публика је имала прилику да се осети као да је на новогодишњем концерту у Бечкој филхармонији, уз Радецки марш, Јохана Штрауса, под диригентском палицом Зубина Мехте.

За крај спектакла, оркестар је заједно са Фелцом одсвирао “Мамбо” Леонарда Бернштајна.

“Овде сам да бих подржао изградњу концертне дворане, управо на овом месту, где се догодио овај фантастични концерт вечерас. Надам се да ћемо се за две-три године видети у новој концертној дворани”, рекао је маестро Зубин Мехта по завршетку концерта.