22/12/17

Muzičari iz inostranstva na audicijama za nove članove Beogradsku filharmoniju

Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc ponovo boravi u Beogradu, a pored koncerta koji priprema sa orkestrom zauzet je brojnim audicijama koje se održavaju ove nedelje u Filharmoniji. Najpre za nove članove na pozicijama prve trube i prvog trombona u orkestru, a potom za odabir mladog dirigenta koji će biti srpski predstavnik međunarodnog projekta Dirigentski forum.

Beogradski orkestar je dobio pojačanje iz Velike Britanije – trombonista Ričard Viler izabran je kao najbolji kandidat, a član orkestra Jovan Savić, sa nekadašnje pozicije duge trube prebacuje se na prvu. Brojni muzičari iz inostranstva – Španije, Italije, Brazila, Slovenije, Mađarske, bili su u trci za ova mesta sa željom da karijeru nastave u Beogradskoj filharmoniji.

Fasciniran izvođačkim nivoom orkestra kao i njegovom energijom i entuzijazmom, Ričard Viler se prijavio na audiciju nakon što je čuo snimak Beogradske filharmonije u moskovskoj Sali Čajkovski, iz septembra 2016. godine. Trombonista impresivne biografije sarađuje sa čuvenim kućama kao što su Mađo muzikale iz Firence, Londonski filharmonijski orkestar, Milanska Skala i mnoge druge, a našem orkestru se priključuje početkom naredne godine.

U danima koji slede, veliku šansu dobijaju i mladi dirigenti. Gabrijel Felc će odabrati srpskog predstavnika međunarodnog programa Dirigentski forum, usmerenog na buduće generacije dirigenata. Mnogi nekadašnji stipendisti Dirigentskog foruma sada zauzimaju istaknute pozicije na međunarodnoj muzičkoj sceni. Jedan od njih je šef-dirigent Gabrijel Felc, zahvaljujući kome se Beogradska filharmonija priključila respektabilnom projektu koji se održava u junu 2018. godine.