22/12/17

Музичари из иностранства на аудицијама за нове чланове Београдску филхармонију

Шеф-диригент Београдске филхармоније Габријел Фелц поново борави у Београду, а поред концерта који припрема са оркестром заузет је бројним аудицијама које се одржавају ове недеље у Филхармонији. Најпре за нове чланове на позицијама прве трубе и првог тромбона у оркестру, а потом за одабир младог диригента који ће бити српски представник међународног пројекта Диригентски форум.

Београдски оркестар је добио појачање из Велике Британије – тромбониста Ричард Вилер изабран је као најбољи кандидат, а члан оркестра Јован Савић, са некадашње позиције дуге трубе пребацује се на прву. Бројни музичари из иностранства – Шпаније, Италије, Бразила, Словеније, Мађарске, били су у трци за ова места са жељом да каријеру наставе у Београдској филхармонији.

Фасциниран извођачким нивоом оркестра као и његовом енергијом и ентузијазмом, Ричард Вилер се пријавио на аудицију након што је чуо снимак Београдске филхармоније у московској Сали Чајковски, из септембра 2016. године. Тромбониста импресивне биографије сарађује са чувеним кућама као што су Мађо музикале из Фиренце, Лондонски филхармонијски оркестар, Миланска Скала и многе друге, а нашем оркестру се прикључује почетком наредне године.

У данима који следе, велику шансу добијају и млади диригенти. Габријел Фелц ће одабрати српског представника међународног програма Диригентски форум, усмереног на будуће генерације диригената. Многи некадашњи стипендисти Диригентског форума сада заузимају истакнуте позиције на међународној музичкој сцени. Један од њих је шеф-диригент Габријел Фелц, захваљујући коме се Београдска филхармонија прикључила респектабилном пројекту који се одржава у јуну 2018. године.