22/07/16

1. Titan za dirigentskim pultom
 
Petominutne stojeće ovacije ispratile su osmi zajednički koncert legendarnog maestra Zubina Mehte i orkestra Filharmonije, koji je održan 20. septembra 2015. godine. Jedinstveni Mehta neumorno promoviše svoje prijatelјstvo i lјubav prema Srbiji, a Beogradska filharmonija i njena publika i ovaj put su uzvratile punim srcem.
 
1. Zubin Mehta
 
 
2. As na otvaranju filharmonijske sezone
 
Najbolјi teniser sveta Novak Đoković, zajedno sa suprugom Jelenom i trenerom Borisom Bekerom, uveličao je svečano otvaranje nove koncertne sezone Beogradske filharmonije. Toplo pozdravlјen od strane publike, Novak je uživao na koncertu, a u pauzi je iskoristio priliku da se upozna sa dirigentom, solistima i članovima Beogradske filharmonije.
 
2. novak đoković
 
 
3. Blog Metronom – o koncertima iz dva ugla
 
S početkom koncertne sezone 2015/16 pokrenut je blog “Metronom” sa namerom da se predstave filharmonijski koncerti iz više uglova. U “Metronomu” se mogu naći utisci dugogodišnjih pretplatnika, filharmoničara, mladih muzikologa, ali i “pravih” blogera, kao što su Luna Lu, Igor Karanov, Ivan Tokin i Branko Rosić. Šta su doživeli, primetili ili naučili, može se pročitati sa desnog i levog otkucaja “Metronoma“.
 
3. blog Metronom
 
 
4. Filharmaaanija – zato što jednom nije dovolјno!
 
Poznata je priča da su koncertne sezone Beogradske filharmonije u celosti rasprodate mnogo pre samog početka. Zato je u sezoni 2015/16 Filharmonija uvela pet dodatnih termina za pet najtraženijih koncerata iz pet ciklusa. Ciklus “Filharmanija – zato što jednom nije dovolјno” predstavio je koncertnu sezonu u malom, a ovom produkcijskom novinom Beogradska filharmonija je omogućila novoj publici da dođe do svojih ulaznica.
 
4.filharmanija, zato sto jednom nije dovoljno
 
 
5. Briga za stare
 
Uz poruku da o najstarijima treba da brinemo svakog dana, muzičari Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije upoznali su se sa stanovnicima Gerontološkog centra u Vršcu, nakon čega je priređen koncert u cilјu obeležavanja oktobra kao svetskog meseca brige o starim licima. Prema rečima osoblјa i korisnika, klasična muzika ima terapijsko i antidepresivno dejstvo i za svoj nastup Kvartet je nagrađen dugim aplauzom.
 
5. briga za stare
 
 
6. Avanturista na harfi sa Filharmonijom
 
Najbolјi harfista današnjice, Zavije De Mestr, održao je dva koncerta sa Filharmonijom 26. i 27. novembra 2015. i priredio nesvakidašnji doživlјaj. Virtuoz na harfi je pokazao beogradskoj publici zašto važi za autentičnog solistu koji pomera granice ovog atraktivnog instrumenta. Ako biste nastup ovog muzičara, nekadašnjeg člana Bečke filharmonije, slušali zatvorenih očiju – pomislili biste da svira najmanje na tri instrumenta, i to istovremeno!
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Branka Rosića.
 
6. avanturista na harfi
 
 
7. Novogodišnji filharmonijski cirkus u našem gradu 
 
Tradicionalno najluđi nastup orkestra, novogodišnji koncert Beogradske filharmonije, zbog velikog interesovanja izvodio se dve večeri zaredom, 25. i 26. decembra, 2015. Pod nazivom “Filharmonijski cirkus”, vođa orkestarske “trupe” bio je američki dirigent Dejvid Livaj, sa solistima koji su “žonglirali” na neobičnim instrumentima kao što su klavir igračka, šmirgle, bicikl, sat igračka, baloni, itd…
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Sandre Vujović.
 
7. novogodisnji filharmonijski cirkus u nasem gradu
 
 
8. Gostovanje u Omanu
 
Beogradska filharmonija je koncertom u velelepnoj KraLjevskoj operi Muskat u novogodišnjoj noći oduševila i publiku u Omanu, prvi put se predstavivši u ovom delu sveta. Uz dirigenta Dejvida Livaja, orkestar je nastupio u glamuroznom zdanju koje je opremlјeno najmodernijom tehnologijom, dok ga spoj tradicionalne i savremene omanske arhitekture čini provoklasnom građevinom svetske umetnosti. Beogradska filharmonija je stala rame uz rame sa Bečkom i Londonskom filharmonijom čiji nastupi čine deo koncertnih sezona ove kuće.
 
8. gostovanje u omanu
 
 
9. Zimska megalomanija
 
Za prvi koncert u 2016. godini, Filharmonija je priredila neobičnu zimsku kompilaciju spojivši tri stilski potpuno različite kompozicije u jedinstvenu “zimsku” priču. Zvuci prirode iz Vivaldijeve “Zime” poslužili su kao inspiracija mnogim autorima, tako je koncertmajstor Tijana Milošević provela publiku kroz zimu u ritmu tanga iz “Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu”, Astora Pjacole i njenu repetativnu verziju iz “Američkih godišnjih doba”, minimaliste Filipa Glasa.
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Tijane Milošević.
 
9. zimska megalomanija
 
 
10. Filharmonijski pohod na jug
 
Da Filharmonija ne pripada samo Beogradu muzičari su dokazali mini turnejom Filharmonija na jugu. Muzički karavan je krajem marta putovao od Vranja, preko Leskovca, do Aleksinca, a koncerti su bili prepuni publike želјne kvalitetnih kulturnih sadržaja. Lokalne dvorane su bile male da prime sve zainteresovane za nastup kamernog sastava Beogradske filharmonije koji se u ova tri grada dugo prepričavao.
 
10.filharmonijski pohod na jug
 
 
11. Filharmonijska kuća magije
 
Tokom ciklusa koncerata za decu, više od 3000 beogradskih klinaca čulo je muzičku priču o “Hariju Poteru i čarobnjakovom kamenu”, koju je napisao čuveni kompozitor filmske muzike Džon Vilijams. Aleksandar Kojić, dirigent sa čarobnim štapićem i Branislava Podrumac u ulozi naratora, vodili su školarce kroz priču o neobičnom dečaku i pretvorili Salu Beogradske filharmonije u kuću magije od 23. marta do 1. aprila.
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Nike Lalić.
 
11. filharmonijska kuca magije
 
 
12. Nemanja Radulović – “Hendriks na violini”
 
Fatalna kombinacija Nemanje Radulovića, dirigenta Eiđija Ouea i Beogradske filharmonije, dve večeri zaredom zaustavlјala je vreme na Kolarcu prilikom nezaboravnih koncerata održanih 7. i 8. aprila. Ukupno 1800 zalјublјenika u muziku imalo je priliku da posle 17 godina čuje jedinstvenog violinistu sa Beogradskom filharmonijom. Publika na prvom koncertu dugo će pamtiti Nemanjinu “akrobaciju” kada mu je pukla žica na violini, a on je odzviždao deo takta Bruhovog koncerta preuzimajući instrument od koncertmajstora Tijane Milošević.
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Igora Karanova.
 

12. nemanja radulovic, hendriks na violini

 
 
13. Koncert pod maskom
 
Beogradska filharmonija je priredila pravi spektakl kroz spoj muzike, glume, pantomime i plesa prilikom nastupa Martina Frosta, “prvog klarinetiste” sveta, 15. aprila. Poznat po tome što pomera granice svog instrumenta i klasične muzike uopšte, Frost je pod upravom dirigenta Danijela Rajskina i uz pratnju Filharmoničara izveo je multimedijalni performans “Paunove priče”, švedskog autora Andersa Hilborga.
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Velјka Klenkovskog.
 
13. koncert pod maskom
 
 
14. Maraton kao filharmonijska disciplina
 
Da koncert Beogradske filharmonije može biti nalik maratonskom poduhvatu uverila se publika na Kolarcu, u petak, 13. maja. Svih pet klavirskih koncerata Ludviga Van Betovena izvedeno je iste večeri, a muzički “dugoprugaši” su bili pijanistička zvezda Aleksej Volodin zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom i našim filharmoničarima. Maratonski koncert ispitao je izdržlјivost ne samo muzičara već i publike, kojoj ni gotovo četiri sata muzike nije bilo dovolјno.
 
Utisak o ovom koncertu pročitajte u blogu Jelene Milašinović.
 
14. maraton kao filharmonijska disciplina
 
 
15. Rođendanski koncert “Beogradske disharmonije”
 
Sezona 2015/16 završila se urnebesnom koncertnom zabavom povodom 93. rođendana Beogradske filharmonije. Orkestrom “Beogradske disharmonije” upravlјao je glumac Vladimir Aleksić i prikazao svoje “dirigentsko umeće”. Rođendanska proslava je završena, kako drugačije, nego tortom, a publika je oduševlјeno pozdravila filharmoničare, ali i Vladimira Aleksića koji ih je nasmejao i priredio drugačiji i jedinstven koncertni ugođaj.
 
15. Rodjendanski koncert Beogrdaske disharmonije