22/07/16

1. Титан за диригентским пултом
 
Петоминутне стoјeће овације испратиле су осми заједнички концерт легендарног маестра Зубина Мехте и оркестра Филхармоније, који је одржан 20. септембра 2015. године. Јединствени Мехта неуморно промовише своје пријатељство и љубав према Србији, а Београдска филхармонија и њена публика и овај пут су узвратиле пуним срцем.
 
1. Zubin Mehta
 
 
2. Ас на отварању филхармонијске сезоне
 
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, заједно са супругом Јеленом и тренером Борисом Бекером, увеличао је свечано отварање нове концертне сезоне Београдске филхармоније. Топло поздрављен од стране публике, Новак је уживао на концерту, а у паузи је искористио прилику да се упозна са диригентом, солистима и члановима Београдске филхармоније.
 
2. novak đoković
 
 
3. Блог Метроном – о концертима из два угла
 
С почетком концертне сезоне 2015/16 покренут је блог “Метроном” са намером да се представе филхармонијски концерти из више углова. У “Метроному” се могу наћи утисци дугогодишњих претплатника, филхармоничара, младих музиколога, али и “правих” блогера, као што су Луна Лу, Игор Каранов, Иван Токин и Бранко Росић. Шта су доживели, приметили или научили, може се прочитати са десног и левог откуцаја “Метронома“.
 
3. blog Metronom
 
 
4. Филхармааанија – зато што једном није довољно!
 
Позната је прича да су концертне сезоне Београдске филхармоније у целости распродате много пре самог почетка. Зато је у сезони 2015/16 Филхармонија увела пет додатних термина за пет најтраженијих концерата из пет циклуса. Циклус “Филхарманија – зато што једном није довољно” представио је концертну сезону у малом, а овом продукцијском новином Београдска филхармонија је омогућила новој публици да дође до својих улазница.
 
4.filharmanija, zato sto jednom nije dovoljno
 
 
5. Брига за старе
 
Уз поруку да о најстаријима треба да бринемо сваког дана, музичари Гудачког квартета Београдске филхармоније упознали су се са становницима Геронтолошког центра у Вршцу, након чега је приређен концерт у циљу обележавања октобра као светског месеца бриге о старим лицима. Према речима особља и корисника, класична музика има терапијско и антидепресивно дејство и за свој наступ Квартет је награђен дугим аплаузом.
 
5. briga za stare
 
 
6. Авантуриста на харфи са Филхармонијом
 
Најбољи харфиста данашњице, Завије Де Местр, одржао је два концерта са Филхармонијом 26. и 27. новембра 2015. и приредио несвакидашњи доживљај. Виртуоз на харфи је показао београдској публици зашто важи за аутентичног солисту који помера границе овог атрактивног инструмента. Ако бисте наступ овог музичара, некадашњег члана Бечке филхармоније, слушали затворених очију – помислили бисте да свира најмање на три инструмента, и то истовремено!
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Бранка Росића.
 
6. avanturista na harfi
 
 
7. Новогодишњи филхармонијски циркус у нашем граду 
 
Традиционално најлуђи наступ оркестра, новогодишњи концерт Београдске филхармоније, због великог интересовања изводио се две вечери заредом, 25. и 26. децембра, 2015. Под називом “Филхармонијски циркус”, вођа оркестарске “трупе” био је амерички диригент Дејвид Ливај, са солистима који су “жонглирали” на необичним инструментима као што су клавир играчка, шмиргле, бицикл, сат играчка, балони, итд…
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Сандре Вујовић.
 
7. novogodisnji filharmonijski cirkus u nasem gradu
 
 
8. Гостовање у Оману
 
Београдска филхармонија је концертом у велелепној КраЉевској опери Мускат у новогодишњој ноћи одушевила и публику у Оману, први пут се представивши у овом делу света. Уз диригента Дејвида Ливаја, оркестар је наступио у гламурозном здању које је опремљено најмодернијом технологијом, док га спој традиционалне и савремене оманске архитектуре чини провокласном грађевином светске уметности. Београдска филхармонија је стала раме уз раме са Бечком и Лондонском филхармонијом чији наступи чине део концертних сезона ове куће.
 
8. gostovanje u omanu
 
 
9. Зимска мегаломанија
 
За први концерт у 2016. години, Филхармонија је приредила необичну зимску компилацију спојивши три стилски потпуно различите композиције у јединствену “зимску” причу. Звуци природе из Вивалдијеве “Зиме” послужили су као инспирација многим ауторима, тако је концертмајстор Тијана Милошевић провела публику кроз зиму у ритму танга из “Четири годишња доба у Буенос Ајресу”, Астора Пјацоле и њену репетативну верзију из “Америчких годишњих доба”, минималисте Филипа Гласа.
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Тијане Милошевић.
 
9. zimska megalomanija
 
 
10. Филхармонијски поход на југ
 
Да Филхармонија не припада само Београду музичари су доказали мини турнејом Филхармонија на југу. Музички караван је крајем марта путовао од Врања, преко Лесковца, до Алексинца, а концерти су били препуни публике жељне квалитетних културних садржаја. Локалне дворане су биле мале да приме све заинтересоване за наступ камерног састава Београдске филхармоније који се у ова три града дуго препричавао.
 
10.filharmonijski pohod na jug
 
 
11. Филхармонијска кућа магије
 
Током циклуса концерата за децу, више од 3000 београдских клинаца чуло је музичку причу о „Харију Потеру и чаробњаковом камену“, коју је написао чувени композитор филмске музике Џон Вилијамс. Александар Којић, диригент са чаробним штапићем и Бранислава Подрумац у улози наратора, водили су школарце кроз причу о необичном дечаку и претворили Салу Београдске филхармоније у кућу магије од 23. марта до 1. априла.
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Нике Лалић.
 
11. filharmonijska kuca magije
 
 
12. Немања Радуловић – “Хендрикс на виолини”
 
Фатална комбинација Немање Радуловића, диригента Еиђија Оуеа и Београдске филхармоније, две вечери заредом заустављала је време на Коларцу приликом незаборавних концерата одржаних 7. и 8. априла. Укупно 1800 заљубљеника у музику имало је прилику да после 17 година чује јединственог виолинисту са Београдском филхармонијом. Публика на првом концерту дуго ће памтити Немањину “акробацију” када му је пукла жица на виолини, а он је одзвиждао део такта Бруховог концерта преузимајући инструмент од концертмајстора Тијане Милошевић.
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Игора Каранова.
 

12. nemanja radulovic, hendriks na violini

 
 
13. Концерт под маском
 
Београдска филхармонија је приредила прави спектакл кроз спој музике, глуме, пантомиме и плеса приликом наступа Мартина Фроста, „првог кларинетисте“ света, 15. априла. Познат по томе што помера границе свог инструмента и класичне музике уопште, Фрост је под управом диригента Данијела Рајскина и уз пратњу Филхармоничара извео је мултимедијални перформанс “Паунове приче”, шведског аутора Андерса Хилборга.
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Вељка Кленковског.
 
13. koncert pod maskom
 
 
14. Маратон као филхармонијска дисциплина
 
Да концерт Београдске филхармоније може бити налик маратонском подухвату уверила се публика на Коларцу, у петак, 13. маја. Свих пет клавирских концерата Лудвига Ван Бетовена изведено је исте вечери, а музички “дугопругаши” су били пијанистичка звезда Алексеј Володин заједно са диригентом Данијелом Рајскином и нашим филхармоничарима. Маратонски концерт испитао је издржљивост не само музичара већ и публике, којој ни готово четири сата музике није било довољно.
 
Утисак о овом концерту прочитајте у блогу Јелене Милашиновић.
 
14. maraton kao filharmonijska disciplina
 
 
15. Рођендански концерт „Београдске дисхармоније“
 
Сезона 2015/16 завршила се урнебесном концертном забавом поводом 93. рођендана Београдске филхармоније. Оркестром „Београдске дисхармоније“ управљао је глумац Владимир Алексић и приказао своје „диригентско умеће“. Рођенданска прослава је завршена, како другачије, него тортом, а публика је одушевљено поздравила филхармоничаре, али и Владимира Алексића који их је насмејао и приредио другачији и јединствен концертни угођај.
 
15. Rodjendanski koncert Beogrdaske disharmonije