24/03/17

Kako vreme prolazi, sve sam sigurniji da su obrazovni  programi Beogradske filharmonije zapravo namenjeni nama matorcima, a da su klinci najkreativniji profesori kakve smo samo mogli da poželimo.
 
Zahvalјujući našim najmlađim gostima, već smo imali čast da prisustujemo akademskim raspravama o tome da li se kaže kontrabas ili „kontrabus”; naučili smo da se gudački instrumenti dele na violine, „debele violine” i „violinetine”. Utvrdili smo činjenicu da se na njima zvuk proizvodi gudalom, za razliku od duvačkih instrumenata, koji se, potpuno logično, sviraju „duvalom”.
 
Kako je još Lenjin govorio: „Učiti, učiti i samo učiti”, ozbilјno želimo da nastavimo da učimo od naših malih drugara, koji neretko dovode i svoje vaspitačice, učitelјice i roditelјe na naše koncerte.
 
Uradićemo sve što je do nas da nam što češće dolaze u goste i da nikada ne zaborave da muzika koju svira filharmonija, može biti i smešna i strašna. Kao i crtaći ili knjige koje smo nekada voleli.
 
I zato pozivamo sve đake od I – IV razreda da nam šalјu svoje literarne radove na temu „Šta je to Filharmonija?” Konkurs će trajati od 1. aprila do 13. juna 2017.
 
1. april je Dan šale, a 13. juna počinje raspust. Neka takvi budu i vaši radovi – veseli i radosni! Uzgred budi rečeno, 13. juni je i dan kada je osnovana Beogradska filharmonija 1923. godine. Osnivanje je osnivanje ali raspust je raspust.
 
Početkom nove školske godine, najbolјih 500 radova ćemo nagraditi Filharmonijskim rancem u kojem će se pored ostalih iznenađenja naći i „Moj prvi CD klasične muzike” u izdanju i izvođenju Beogradske filharmonije.
 
Do sada smo već saznali npr. da je  Filharmonija „grad koji ima mnogo instrumenata”, kao i da su „kontrabas i violončelo – mama i tata, a viola i violina – brat i sestra.”
 
Radujemo se što ćemo kroz radove naših malih drugara naučiti još puno toga. I radujemo se svim našim budućim susretima i zajedničkom uživanju u muzici.