24/03/17

Како време пролази, све сам сигурнији да су образовни  програми Београдске филхармоније заправо намењени нама маторцима, а да су клинци најкреативнији професори какве смо само могли да пожелимо.
 
Захваљујући нашим најмлађим гостима, већ смо имали част да присустујемо академским расправама о томе да ли се каже контрабас или „контрабус”; научили смо да се гудачки инструменти деле на виолине, „дебеле виолине” и „виолинетине”. Утврдили смо чињеницу да се на њима звук производи гудалом, за разлику од дувачких инструмената, који се, потпуно логично, свирају „дувалом”.
 
Како је још Лењин говорио: „Учити, учити и само учити”, озбиљно желимо да наставимо да учимо од наших малих другара, који неретко доводе и своје васпитачице, учитељице и родитеље на наше концерте.
 
Урадићемо све што је до нас да нам што чешће долазе у госте и да никада не забораве да музика коју свира филхармонија, може бити и смешна и страшна. Као и цртаћи или књиге које смо некада волели.
 
И зато позивамо све ђаке од I – IV разреда да нам шаљу своје литерарне радове на тему „Шта је то Филхармонија?” Конкурс ће трајати од 1. априла до 13. јуна 2017.
 
1. април је Дан шале, а 13. јуна почиње распуст. Нека такви буду и ваши радови – весели и радосни! Узгред буди речено, 13. јуни је и дан када је основана Београдска филхармонија 1923. године. Оснивање је оснивање али распуст је распуст.
 
Почетком нове школске године, најбољих 500 радова ћемо наградити Филхармонијским ранцем у којем ће се поред осталих изненађења наћи и „Мој први ЦД класичне музике” у издању и извођењу Београдске филхармоније.
 
До сада смо већ сазнали нпр. да је  Филхармонија „град који има много инструмената”, као и да су „контрабас и виолончело – мама и тата, а виола и виолина – брат и сестра.”
 
Радујемо се што ћемо кроз радове наших малих другара научити још пуно тога. И радујемо се свим нашим будућим сусретима и заједничком уживању у музици.