07/06/17

Beogradska filharmonija predstavlјa svetsku premijeru čuvenog Klavirskog koncerta Majkla Najmana u verziji za dva klavira u izvođenju popularnog LP Dua, 8. i 9. juna (Kolarac, 20 časova). Pored popularne muzike iz filma Klavir, orkestar će još izvesti dela Adamsa, Debisija i Skrjabina, pod upravom Fabrisa Bolona.
 
Jedan od najpoznatijih kompozitora današnjice, Majkl Najman, proslavio se po velikom broju kompozicija za poznate filmove, od kojih je najpopularnija muzika za film Klavir, Džejn Kempion, na osnovu koje je nastao Koncert za klavir i orkestar. Kroz ovo delo široka publika je razumela minimalizam u muzici čiji je Najman najupečatlјiviji predstavnik.
 
LP Duo koga čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, dugo su tražili verziju za dva klavira ovog dela koja je u muzičkim krugovima bila dosta mistifikovana: „Godinama smo tragali za njom i taman kada smo odlučili da sami napravimo aranžman, prošle godine je objavlјena verzija za dva klavira koju je pisao sam kompozitor. Dobili smo priliku da je baš mi izvedemo, i da svetska premijera bude sa Beogradskom filharmonijom“, kažu pijanisti uzbuđeni zbog podrške samog kompozitora: „Majkl Najman nas je nedavno kontaktirao i poželeo veliku sreću u izvođenju ovog dela, kao i žalјenje što se neće biti prisutan na premijeri“.
 
Na programu koncerata 8. i 9. juna Beogradska filharmonija će izvesti „Kratku vožnju u brzoj mašini“ Dž. Adamsa, „Igru“ K. Debisija i „Poemu ekstaze“ A. Skrjabina za čije izvođenje će čak 103 filharmoničara biti na sceni.