07/06/17

Београдска филхармонија представља светску премијеру чувеног Клавирског концерта Мајкла Најмана у верзији за два клавира у извођењу популарног ЛП Дуа, 8. и 9. јуна (Коларац, 20 часова). Поред популарне музике из филма Клавир, оркестар ће још извести дела Адамса, Дебисија и Скрјабина, под управом Фабриса Болона.
 
Један од најпознатијих композитора данашњице, Мајкл Најман, прославио се по великом броју композиција за познате филмове, од којих је најпопуларнија музика за филм Клавир, Џејн Кемпион, на основу које је настао Концерт за клавир и оркестар.  Кроз ово дело широка публика је разумела минимализам у музици чији је Најман најупечатљивији представник.
 
ЛП Дуо кога чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић, дуго су тражили верзију за два клавира овог дела која је у музичким круговима била доста мистификована: „Годинама смо трагали за њом и таман када смо одлучили да сами направимо аранжман, прошле године је објављена верзија за два клавира коју је писао сам композитор. Добили смо прилику да је баш ми изведемо, и да светска премијера буде са Београдском филхармонијом“, кажу пијанисти узбуђени због подршке самог композитора: „Мајкл Најман нас је недавно контактирао и пожелео велику срећу у извођењу овог дела, као и жаљење што се неће бити присутан на премијери“.
 
На програму концерата 8. и 9. јуна Београдска филхармонија ће извести „Кратку вожњу у брзој машини“ Џ. Адамса, „Игру“ К. Дебисија и „Поему екстазе“ А. Скрјабина за чије извођење ће чак 103 филхармоничара бити на сцени.