24/01/24

Beogradska filharmonija zajedno sa Kevinom Grifitsom premijerno izvodi Dupli koncert za violončelo i perkusije koji je poručila od kompozitora Nebojše Jovana Živkovića, u petak 26. januara. Delo će izvesti zajedno sa svetski poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar, a na programu su kompozicija Džona Adamsa “Predsednik pleše” i najlepša od svih – “Patetična” simfonija Čajkovskog.

U stogodišnjoj sezoni, Beogradska filharmonija je poručila delo od Nebojše Jovana Živkovića, koje ostavlja budućim generacijama celog sveta. Autor je tokom prethodne tri decenije, kao izvođač i kompozitor značajno uticao na međunarodnu perkusionističku scenu:

“Inspiracija za delo mi je najvećim delom došla upravo od solista sa kojima smo se u više navrata sretali za inspirativno improvizirajuće seanse. Iako je čelo moj najomiljeniji instrument, bilo je još mnogo toga što mi je Kijan odsvirao, demonstrirao, pokazao, i objasnio. Čelo je beskonačan instrument… Toliko beskonačan kao i muzikalnost Aleksandre Šuklar – njena neverovatna scenska prezentnost je bila inspiracija pogotovo za prvi nastup udaraljki u prvom stavu: rasplamsana kao vatra na vihoru, jedna femme fatale iza udaraljki”, rekao je Nebojša Jovan Živković.

Beogradska publika već dobro poznaje sjajnog Kijana Soltanija kako ga ocenjuje “Tajms”, a “Gramofon” njegovo sviranje opisuje kao čisto savršenstvo. Zajedno sa multiperkusionistkinjom i marimba umetnicom Aleksandrom Šuklar koju krasi izvanredna muzikalnost, tehnika, temperament i senzibilitet, ovaj duet obećava apsolutno fantastičnu svirku.