24/01/24

Београдска филхармонија заједно са Кевином Грифитсом премијерно изводи Дупли концерт за виолончело и перкусије који је поручила од композитора Небојше Јована Живковића, у петак 26. јануара. Дело ће извести заједно са светски познатим виолончелистом Кијаном Солтанијем и нашом перкусионисткињом Александром Шуклар, а на програму су композиција Џона Адамса “Председник плеше” и најлепша од свих – “Патетична” симфонија Чајковског.

У стогодишњој сезони, Београдска филхармонија је поручила дело од Небојше Јована Живковића, које оставља будућим генерацијама целог света. Аутор је током претходне три деценије, као извођач и композитор значајно утицао на међународну перкусионистичку сцену:

“Инспирација за дело ми је највећим делом дошла управо од солиста са којима смо се у више наврата сретали за инспиративно импровизирајуће сеансе. Иако је чело мој најомиљенији инструмент, било је још много тога што ми је Кијан одсвирао, демонстрирао, показао, и објаснио. Чело је бесконачан инструмент… Толико бесконачан као и музикалност Александре Шуклар – њена невероватна сценска презентност је била инспирација поготово за први наступ удараљки у првом ставу: распламсана као ватра на вихору, једна фемме фатале иза удараљки”, рекао је Небојша Јован Живковић.

Београдска публика већ добро познаје сјајног Кијана Солтанија како га оцењује “Тајмс”, а “Грамофон” његово свирање описује као чисто савршенство. Заједно са мултиперкусионисткињом и маримба уметницом Александром Шуклар, коју краси изванредна музикалност, техника, темперамент и сензибилитет, овај дует обећава апсолутно фантастичну свирку.