11/01/18

Beogradska filharmonija predstavlja svetsku premijeru dela „Iskopani Sokrat“ Ijana Vilsona, u četvrtak 11. januara (Sala BGF, od 19 časova) u okviru ciklusa kamerne muzike – Pandemonijum. Violinistkinja iz Filharmonije Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce – Đorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića, izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić, a pod dirigenskom palicom Aleksandra Kojića.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog „Sokrata“ na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore:

„Delo sam nazvao Iskopani Sokrat – što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlјa davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijatelјica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo“, rekao je Ijan Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

“Neizmerna sreća me obuzima kada pomislim da se približava datum izvođenja, koji za mene već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje. Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju ali i samom instrumentu na kojem sviram”, rekla je Dušica Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije.