11/01/18

Београдска филхармонија представља светску премијеру дела „Ископани Сократ“ Ијана Вилсона, у четвртак 11. јануара (Сала БГФ, од 19 часова) у оквиру циклуса камерне музике – Пандемонијум. Виолинисткиња из Филхармоније Душица Младеновић ће уз своје колеге гудаче и глумце – Ђорђа Живадиновића Гргура и Михајла Јовановића, извести ово музичко-сценско дело које је редитељски уобличио Влатко Илић, а под диригенском палицом Александра Којића.

Скоро један век од настанка Сатијевог „Сократа“ на Платонове стихове, ирски композитор Ијан Вилсон је направио нову верзију композиције али за соло виолину, камерни оркестар и нараторе:

„Дело сам назвао Ископани Сократ – што се односи на мој осећај да ово остварење представЉа давање новог живота једној старој композицији. Веома ми је драго што је моја добра пријатеЉица и дугогодишњи сарадник Душица Младеновић пристала да ради са мном и да ће управо она премијерно извести ово дело“, рекао је Ијан Вилсон, који је за ову прилику допутовао из Ирске, како би испратио цео процес рада и присуствовао премијери свог новог дела.

“Неизмерна срећа ме обузима када помислим да се приближава датум извођења, који за мене већ дуже време представља синоним за несвакидашњу радост и јако усхићење. Ово дело ми је пружило тако много, а пре свега да научим нешто више о Сократу, Сатију али и самом инструменту на којем свирам”, рекла је Душица Младеновић, поносна што ће наступити као солиста пред својим колегама из Филхармоније.