06/12/17

Svetska ekskluziva biće na programu Beogradske filharmonije koja će dve večeri zaredom izvesti pronađenu „Pogrebnu pesmu“ Igora Stravinskog, 7. i 8. decembra (Kolarac, 20č). Uz čuveni Klavirski koncert u b-molu Čajkovskog u izvođenju pijaniste Sergeja Babajana, i Treću simfoniju Rahmanjinova, repertoar koji orkestar izvodi pod upravom Hansa Grafa, jedan je od najefektnijih u koncertnoj sezoni.

Ponovno otkriće izgubljene kompozicije Stravinskog i njena rekonstrukcija, jedan je od najvažnijih svetskih muzičkih događaja u prošloj godini. Sam kompozitor je verovao da ovo delo negde postoji, a potraga za izgublјenim kompozicijom trajala je više od sto godina.

Beogradska filharmonija je jedini orkestar iz Jugoistočne Evrope koji je dobio ekskluzivno pravo da ovu kompoziciju izvede u 2017. godini, rame uz rame sa nekolicinom najodabranijih svetskih orkestara, među kojima su Berlinska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske, Čikaški simfonijski orkestar i orkestar Filharmonija iz Londona.

Nakon ove ekskluzive, Beogradska filharmonija izvodi najveće hitove ruskog, romantičarskog izraza. Nekada pobednik brojnih međunarodnih takmičenja, a danas veoma traženi svetski pijanista Sergej Babajan izvodi jednu od najpopularnijih kompozicija ikada napisanih za klavir – čuveni Koncert u b-molu Čajkovskog. Moćan zvuk poslednje simfonije Rahmanjinova i nostalgija za velikom romantičarskom epohom zaokružuju program obe koncertne večeri.