06/12/17

Светска ексклузива биће на програму Београдске филхармоније која ће две вечери заредом извести пронађену „Погребну песму“ Игора Стравинског, 7. и 8. децембра (Коларац, 20ч). Уз чувени Клавирски концерт у б-молу Чајковског у извођењу пијанисте Сергеја Бабајана, и Трећу симфонију Рахмањинова, репертоар који оркестар изводи под управом Ханса Графа, један је од најефектнијих у концертној сезони.

Поновно откриће изгубљене композиције Стравинског и њена реконструкција, један је од најважнијих светских музичких догађаја у прошлој години. Сам композитор је веровао да ово дело негде постоји, а потрага за изгубЉеним композицијом трајала је више од сто година.

Београдска филхармонија је једини оркестар из Југоисточне Европе који је добио ексклузивно право да ову композицију изведе у 2017. години, раме уз раме са неколицином најодабранијих светских оркестара, међу којима су Берлинска филхармонија, Национални оркестар Француске, Чикашки симфонијски оркестар и оркестар Филхармонија из Лондона.

Након ове ексклузиве, Београдска филхармонија изводи највеће хитове руског, романтичарског израза. Некада победник бројних међународних такмичења, а данас веома тражени светски пијаниста Сергеј Бабајан изводи једну од најпопуларнијих композиција икада написаних за клавир – чувени Концерт у б-молу Чајковског. Моћан звук последње симфоније Рахмањинова и носталгија за великом романтичарском епохом заокружују програм обе концертне вечери.