16/06/21

Svečano zatvaranje filharmonijske sezone “Muzika svuda”, zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za četvrtak, petak i subotu, (17 – 19 jun), u filharmonijskoj sali od 19č. Kao solista sa orkestrom nastupa Robert Lakatoš, super-star na violini, a na programu su dela Bruha i Šumana.

Svetska kritika za Lakatoša kaže da je “idealni solista raskošnog, samouverenog tona, koji u svakom trenutku nastoji da zadivi publiku virtuozitetom”. Jednog od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije, filharmonijska publika će imati priliku da čuje tri večeri zaredom u izvođenju Bruhovog koncerta za violinu i orkestar. Koncertni pogram povodom kraja sezone kruniše grandiozna Šumanova simfonija br. 2.

„Moram da kažem jedno veliko hvala svim kolegama ovde, napravili smo sjajnu sezonu, ujedno i jednu od najboljih koncertnih sezona na celom svetu. Beogradska filharmonija je konstantno svirala za razliku od drugih, za muzičare je to najvažnije i daje najbolje rezultate. Za kraj pripremamo tipično nemački repertoar, u muzičkom svetu je poznato da je Šumanova simfonija br. 2  brutalno teška. To je veliki izazov za nas i znači da nema opuštanja do samog kraja sezone“, rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc. 

U sezoni obeleženoj restrikcijama, Beogradska filharmonija je održala rekordni broj koncerata. U pitanju je 62 nastupa sa 112 proba i odsviranih 96 orkestarskih programa.  Svi koncerti u filharmonijskoj sali su se snimali i emitovali se na brojnim lokacijama van koncertne dvorane u okviru akcije “Muzika svuda”. Na ovaj način, Filharmonija je dolazila do nove publike pa se čulo preko 60 000 sati muzike orkestra na 423 lokacije, i to u 106 mesta širom Srbije.