16/06/21

Свечано затварање филхармонијске сезоне “Музика свуда”, заједно са шефом диригентом Габријелом Фелцом, заказано је за четвртак, петак и суботу, (17 – 19 јун), у филхармонијској сали од 19ч. Као солиста са оркестром наступа Роберт Лакатош, супер-стар на виолини, а на програму су дела Бруха и Шумана.

Светска критика за Лакатоша каже да је “идеални солиста раскошног, самоувереног тона, који у сваком тренутку настоји да задиви публику виртуозитетом”. Једног од најперспективнијих младих уметника своје генерације, филхармонијска публика ће имати прилику да чује три вечери заредом у извођењу Бруховог концерта за виолину и оркестар. Концертни пограм поводом краја сезоне крунише грандиозна Шуманова симфонија бр. 2.

„Морам да кажем једно велико хвала свим колегама овде, направили смо сјајну сезону, уједно и једну од најбољих концертних сезона на целом свету. Београдска филхармонија је константно свирала за разлику од других, за музичаре је то најважније и даје најбоље резултате. За крај припремамо типично немачки репертоар, у музичком свету је познато да је Шуманова симфонија бр. 2  брутално тешка. То је велики изазов за нас и значи да нема опуштања до самог краја сезоне“, рекао је шеф-диригент Габријел Фелц. 

У сезони обележеној рестрикцијама, Београдска филхармонија је одржала рекордни број концерата. У питању је 62 наступа са 112 проба и одсвираних 96 оркестарских програма.  Сви концерти у филхармонијској сали су се снимали и емитовали се на бројним локацијама ван концертне дворане у оквиру акције “Музика свуда”. На овај начин, Филхармонија је долазила до нове публике па се чуло преко 60 000 сати музике оркестра на 423 локaције, и то у 106 места широм Србије.