04/04/17

Nakon sto godina od premijere Drugog violinskog koncerta Petra Stojanovića, ovo delo će izvesti Beogradska filharmonija pod upravom Eiđija Ouea, u petak 7. aprila (Kolarac, 20h). Glavna uloga poverena je Mirjani Nešković, zameniku koncertmajstora Beogradske filharmonije koja će nastupiti kao solista pred svojim orkestrom.
 
Jedan od najznačajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanović poznat je po svojim violinskim koncertima.  Koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem. Međutim, zbog nepostojanja orkestarskog materijala, nestao je sa koncertnih podijuma više od pedeset godina.
 
U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nađe na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa “Za avanturiste”. Notni materijal je bio u jako lošem stanju, delovi materijala su se nalazili u bibliotekama Beogradske filharmonije i Fakulteta muzičke umetnosti, dok je partitura nedostajala. Zahvalјujući Mirjani Živković, kompozitoru i profesoru FMU u penziji, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremlјeno za izvođenje.
 
Kao što je Petar Stojanović bio član Beogradske filharmonije, delo će izvesti Mirjana Nešković, zamenik koncertmajstora ovog orkestra:
 
„Mislim da je najveća privilegija, kao i izazov svirati pred svojim kolegama. Očekivanja su nešto što može da vas pokopa ili da vam da vetar u leđa. U mom slučaju to je ogromna inspiracija. Koncert je napisan u duhu romantizma, ima toliko mogućnosti za lični pečat tako da sam uživala pripremajući ga. Radujem se svakoj sekundi koju ću provesti ispred orkestra”, rekla je Mirjana u željnom očekivanju koncerta.
 
Filharmonijsku “avanturu”, četvrtu u nizu ovog ciklusa, predvodi popularni i ekscentrični Eiđi Oue. Stojanovićevo delo zauzima središnje mesto na programu između Vagnerove uvertire “Tanhojzer” i veličanstvenih “Slika sa izložbe” Musorgskog.