04/04/17

Након сто година од премијере Другог виолинског концерта Петра Стојановића, ово дело ће извести Београдска филхармонија под управом Еиђија Оуеа, у петак 7. априла (Коларац, 20h). Главна улога поверена је Мирјани Нешковић, заменику концертмајстора Београдске филхармоније која ће наступити као солиста пред својим оркестром.
 
Један од најзначајних аутора прве половине 20. века, композитор и виолиниста Петар Стојановић познат је по својим виолинским концертима.  Концерт бр. 2 изведен је 1916. године у Прагу и данас се сматра његовим најуспелијим концертантним остварењем. Међутим, због непостојања оркестарског материјала, нестао је са концертних подијума више од педесет година.
 
У жељи да се дело несумњиве вредности поново нађе на репертоару, Београдска филхармонија је ову композицију уврстила у један од својих програма, и то у оквиру циклуса “За авантуристе”. Нотни материјал је био у јако лошем стању, делови материјала су се налазили у библиотекама Београдске филхармоније и Факултета музичке уметности, док је партитура недостајала. Захваљујући Мирјани Живковић, композитору и професору ФМУ у пензији, дело је 2016. године реконструисано и припремљено за извођење.
 
Као што је Петар Стојановић био члан Београдске филхармоније, дело ће извести Мирјана Нешковић, заменик концертмајстора овог оркестра:
 
„Мислим да је највећа привилегија, као и изазов свирати пред својим колегама. Очекивања су нешто што може да вас покопа или да вам да ветар у леђа. У мом случају то је огромна инспирација. Концерт је написан у духу романтизма, има толико могућности за лични печат тако да сам уживала припремајући га. Радујем се свакој секунди коју ћу провести испред оркестра”, рекла је Мирјана у жељном очекивању концерта.
 
Филхармонијску “авантуру”, четврту у низу овог циклуса, предводи популарни и ексцентрични Еиђи Оуе. Стојановићево дело заузима средишње место на програму између Вагнерове увертире “Танхојзер” и величанствених “Слика са изложбе” Мусоргског.