19/09/17

Voltonova „Fasada“ za početak filharmonijskog Pandemonijuma

„Fasada“ Vilijama Voltona otvara ciklus kamerne muzike „Pandemonijum“ u četvrtak, 21. septembra, u Sali Beogradske filharmonije, od 19 časova. Solista Branislava Podrumac će zajedno sa filharmoničarima i dirigentom Brunom Merzeom, otkriti publici šta se krije iza „Fasade“, nastale na provokativne stihove pesnikinje Edit Sitvel.

Kompozitor i pesnikinja su zajednički razvili ideju za zabavni komadFasadu“, u kome se stihovi recituju u toku muzičkog izvođenja. Kombinacija džeza, valcera, tanga, zajedno sa poezijom na granici smisla i skandala, stvara poseban muzički humor koji će filharmonijsku salu pretvoriti u kabare.

U ulozi recitatora, sopran Branislava Podrumac pokazaće kako izgleda pevanje bez pevanja i pored muzičkog, prikazati izuzetno glumačko umeće:

„U stihovima Edit Sitvel nema mnogo smisla jer je ona više želela zvučno da uklopi tekst sa ritmom i muzikom u orkestru. Taj recitatorski deo ne može glumac da izvodi, nego to mora da bude školovan muzičar koji razume muziku i ume da je čita. Postavljenje na scenu ovako avangardnog, a u isto vreme zabavnog dela pomera muzičke granice“, kaže Branislava Podrumac.

Stvaranje „Fasade“ predstavlјalo je pre društveni događaj i zabavu za Voltona i Sitvelovu, nego ozbilјan posao. Rezultat je vrcava i lucidna muzika idealna za početak „Pandemonijuma“ – ciklusa kamerne muzike koji okuplja autentična muzička dela XX veka i muzičare zajedno sa zanimljivim naratorima na istoj sceni.