19/09/17

Волтонова „Фасада“ за почетак филхармонијског Пандемонијумa

„Фасада“ Вилијама Волтона отвара циклус камерне музике „Пандемонијум“ у четвртак, 21. септембра, у Сали Београдске филхармоније, од 19 часова. Солиста Бранислава Подрумац ће заједно са филхармоничарима и диригентом Бруном Мерзеом, открити публици шта се крије иза „Фасаде“, настале на провокативне стихове песникиње Едит Ситвел.

Композитор и песникиња су заједнички развили идеју за забавни комад „Фасаду“, у коме се стихови рецитују у току музичког извођења. Комбинација џеза, валцера, танга, заједно са поезијом на граници смисла и скандала, ствара посебан музички хумор који ће филхармонијску салу претворити у кабаре.

У улози рецитатора, сопран Бранислава Подрумац показаће како изгледа певање без певања и поред музичког, приказати изузетно глумачко умеће.

„У стиховима Едит Ситвел нема много смисла јер је она више желела звучно да уклопи текст са ритмом и музиком у оркестру. Тај рецитаторски део не може глумац да изводи, него то мора да буде школован музичар који разуме музику и уме да је чита. Постављење на сцену овако авангардног, а у исто време забавног дела помера музичке границе“, каже Бранислава Подрумац.

Стварање „Фасаде“ представљало је пре друштвени догађај и забаву за Волтона и Ситвелову, него озбиљан посао. Резултат је врцава и луцидна музика идеална за почетак „Пандемонијума“ – циклуса камерне музике који окупља аутентична музичка дела XX века и музичаре заједно са занимљивим нараторима на истој сцени.