Languages

Žoan Enrik Ljuna

Klarinetista Žoan Enrik Ljuna, jedan od vodećih španskih muzičara, kombinuje svoj rad sa orkestarskim dirigovanjem i edukacijom.

 

Posvećen kamernoj muzici, redovno nastupa sa gudačkim kvartetima kao što su Aleksander, Tokio, Brodski ili Jerusalim; čini trio sa Tezmin Litl i Martinom Roskoom, kao i Luisom Klaretom i Hosepom Marijom Kolomom, između ostalih, a sarađuje i sa prvoklasnim međunarodnim muzičarima.

 

Posebno su zapaženi njegovi nastupi na Gradskom festivalu u Londonu, Klasik festivalu u Hagu, serijalu kamerne muzike San Franciska, berlinskom Koncerthausu i Liseo de Kamara u Madridu. Ljuna je premijerno izveo i brojna kamerna dela kompozitora, među kojima su, između ostalih, S. Kano, H. Tores, I. Žebelјan, P. Barker, D. del Puerto i H. Kuri.

 

Godine 2005. Žoan je osnovao sastav Moonwinds, a od 2009. godine rukovodi Međunarodnim festivalom Rezidensias de Muzika de Kamara u Godeli, Valensija (Španija).

 

Kao solista, Ljuna je svirao i snimio koncertni repertoar za klarinet, a mnogi kompozitori su posebno za njega napisali nova dela, među kojima su ser Džon Tavener, Žoan Ginžoan i Sezar Kano. Nedavno je premijerno izveo koncerte Hesusa Toresa i Isidore Žebelјan. Objavio je CD ansambla Moonwinds posvećen Salvadoru Bakarisu, zatim snimak džez impresije posvecćen Lenardu Bernštajnu i Beniju Gudmanu, prvi snimak kamernih dela Beneta Kazablankasa za Naksos sa ansamblom Moonwinds, kao i poslednji u nizu snimlјen sa IBS – monografiju o Veberu snimlјenu sa Berlinskom kameratom. Nјegove premijere Kvalije sa Simfonijskim orkestrom iz Valensije i Zubinom Mehtom i Elogio del horizonte, Sančeza Verdua, dobile su velike pohvale u Madridu, ali i u Minhenu od strane Bavarskog radija.

 

Snimio je i tri Mocartova koncerta za klarinet, sa ser Nevilom Marinerom (Trito) i Bornmutskom sinfonijetom, kao i sa Entonijem Pejem i Engleskim kamernim orkestrom (Kala). Snimao je i sa kamernim gudačkim kvartetima Tokio, Brodski i Aleksandar. Nјegovo interesovanje za razvoj i promociju španske muzike iznedrilo je pet snimlјenih izdanja za Harmoniju Mundi, Klarinet Klasiks i Trito, od kojih su poslednja dva posvećena španskim kompozitorima u egzilu tokom Građanskog rata. Sa ansamblom Moonwinds, Žoan je snimio i nepoznata divertimenta Martina i Solera, kao i Mocartovu Gran partitu i duvačke serenade, a nedavno za IBS dela za duvače i harfu španskih kompozitora u egzilu.

 

Kao dirigent, Ljuna je debitovao sa nekoliko orkestara u Španiji i Velikoj Britaniji sa velikim uspehom, a nastupao je kao dirigent-solista sa orkestrima kao što su Mančesterska kamerata, Orkestar Kadakesa, Orkestar Valensije, itd. Nedavno je sa velikim uspehom dirigovao i dva koncerta povodom proslave tridesetogodišnjice Orkestra Kadakes u Palau de la muzika. Kao dirigent i dirigent-solista predvodiće evropske orkestre i tokom naredne dve sezone.

 

Godine 2006, Lorin Mazel je imenovao Ljunu za glavnog klarinetistu Orkestra Palate umetnosti Kraljica Sofija u Valensiji. Prethodno je bio član Bornmutske sinfonijete, i glavni gost u orkestrima kao što su Kralјevski filharmonijski orkestar, Akademija St. Martin in the Fields, London Mozart Players, Londonski simfonijski orkestar, Orkestar grada Birmingema, Evropski kamerni orkestar itd. Bio je suosnivač orkestra Kadakes, gde je i dalјe prvi klarinetista.

 

Ljuna predaje klarinet i kamernu muziku na Katalonskom muzičkom koledžu u Barseloni i Triniti koledžu u Londonu. Redovno drži majstorske kurseve i resitale u velikim muzičkim centrima kao što su Kalifornijski državni univerzitet, Kralјevski koledž i Kralјevska akademija u Londonu, ili Kralјevska škotska muzička akademija u Glazgovu.