Languages

Жоан Енрик Љуна

Кларинетиста Жоан Енрик Љуна, један од водећих шпанских музичара, комбинује свој рад са оркестарским дириговањем и едукацијом.

 

Посвећен камерној музици, редовно наступа са гудачким квартетима као што су Александер, Токио, Бродски или Јерусалим; чини трио са Тезмин Литл и Мартином Роскоом, као и Луисом Кларетом и Хосепом Маријом Коломом, између осталих, а сарађује и са првокласним међународним музичарима.

 

Посебно су запажени његови наступи на Градском фестивалу у Лондону, Класик фестивалу у Хагу, серијалу камерне музике Сан Франциска, берлинском Концертхаусу и Лисео де Камара у Мадриду. Љуна је премијерно извео и бројна камерна дела композитора, међу којима су, између осталих, С. Кано, Х. Торес, И. Жебељан, П. Баркер, Д. дел Пуерто и Х. Кури.

 

Године 2005. Жоан је основао састав Moonwinds, а од 2009. године руководи Међународним фестивалом Rezidensias de Muzika de Kamara у Годели, Валенсија (Шпанија).

 

Као солиста, Љуна је свирао и снимио концертни репертоар за кларинет, а многи композитори су посебно за њега написали нова дела, међу којима су сер Џон Тавенер, Жоан Гинжоан и Сезар Кано. Недавно је премијерно извео концерте Хесуса Тореса и Исидоре Жебељан. Објавио је ЦД ансамбла Moonwinds посвећен Салвадору Бакарису, затим снимак џез импресије посвеcћен Ленарду Бернштајну и Бенију Гудману, први снимак камерних дела Бенета Казабланкаса за Наксос са ансамблом Moonwinds, као и последњи у низу снимљен са ИБС – монографију о Веберу снимљену са Берлинском камератом. Његове премијере Квалије са Симфонијским оркестром из Валенсије и Зубином Мехтом и Elogio del horizonte, Санчеза Вердуа, добиле су велике похвале у Мадриду, али и у Минхену од стране Баварског радија.

 

Снимио је и три Моцартова концерта за кларинет, са сер Невилом Маринером (Трито) и Борнмутском синфонијетом, као и са Ентонијем Пејем и Енглеским камерним оркестром (Кала). Снимао је и са камерним гудачким квартетима Токио, Бродски и Александар. Његово интересовање за развој и промоцију шпанске музике изнедрило је пет снимљених издања за Хармонију Мунди, Кларинет Класикс и Трито, од којих су последња два посвећена шпанским композиторима у егзилу током Грађанског рата. Са ансамблом Moonwinds, Жоан је снимио и непозната дивертимента Мартина и Солера, као и Моцартову Гран партиту и дувачке серенаде, а недавно за ИБС дела за дуваче и харфу шпанских композитора у егзилу.

 

Као диригент, Љуна је дебитовао са неколико оркестара у Шпанији и Великој Британији са великим успехом, а наступао је као диригент-солиста са оркестрима као што су Манчестерска камерата, Оркестар Кадакеса, Оркестар Валенсије, итд. Недавно је са великим успехом дириговао и два концерта поводом прославе тридесетогодишњице Оркестра Кадакес у Палау де ла музика. Као диригент и диригент-солиста предводиће европске оркестре и током наредне две сезоне.

 

Године 2006, Лорин Мазел је именовао Љуну за главног кларинетисту Оркестра Палате уметности Краљица Софија у Валенсији. Претходно је био члан Борнмутске синфонијете, и главни гост у оркестрима као што су Краљевски филхармонијски оркестар, Академија St. Martin in the Fields, London Mozart Players, Лондонски симфонијски оркестар, Оркестар града Бирмингема, Европски камерни оркестар итд. Био је суоснивач оркестра Кадакес, где је и даље први кларинетиста.

 

Љуна предаје кларинет и камерну музику на Каталонском музичком колеџу у Барселони и Тринити колеџу у Лондону. Редовно држи мајсторске курсеве и реситале у великим музичким центрима као што су Калифорнијски државни универзитет, Краљевски колеџ и Краљевска академија у Лондону, или Краљевска шкотска музичка академија у Глазгову.