Languages

ZIJU HE

Izuzetni mladi violinista Ziju He, sa samo 18 godina bio je jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom 2017. godine, pod vođstvom Adama Fišera. Prethodne, 2016. godine, Ziju je pobedio na međunarodnom takmičenju Mocart u Salcburgu i na takmičenju Jehudi Menjuhin, a 2014. godine bio je Evrovizijski mladi muzičar godine.

 

Ziju redovno sarađuje sa Hansom Grafom, a poslednjih sezona nastupao je sa Nacionalnim centrom za scenske umetnosti, Bečkim kamernim orkestrom, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Šangajskom filharmonijom, Pekinškim simfonijskim orkestrom, Teatrom Marijinski, Zagrebačkom filharmonijom. U sezoni 19/20 nastupao je na festivalu BBC Proms u parku u Belfastu, a debitovao je sa Simfonijskim orkestrom iz Bukurešta i Filharmonijom iz Hangžua. Takođe je održao resitale u Koncerthausu u Beču u okviru njihovog ciklusa Veliki talenti.

 

U sezoni 20/21 Ziju nastupa sa Orkestrom Mocarteum iz Salcburga i Rikardom Minasijem, i nastavlja svoj rezidentni program u Bečkom Muzikferajnu sa trijom Altenberg iz Beča.

 

Ziju je počeo je da svira violinu sa Šjangrong Žangom u rodnoj Kini sa pet godina. Sa samo 10 godina, Paul Roček ga je pozvao da studira kod njega u Salcburgu na Univerzitetu Mocarteum gde je Ziju završio master studije leta 2021. godine. Postdiplomske studije nastavlja kod Benjamina Šmita i Paula Ročeka.