Languages

ЗИЈУ ХЕ

Изузетни млади виолиниста Зију Хе, са само 18 година био је један од најмлађих солиста који је дебитовао у Музикферајну са Бечком филхармонијом 2017. године, под вођством Адама Фишера. Претходне, 2016. године, Зију је победио на међународном такмичењу Моцарт у Салцбургу и на такмичењу Јехуди Мењухин, а 2014. године био је Евровизијски млади музичар године.

 

Зију редовно сарађује са Хансом Графом, а последњих сезона наступао је са Националним центром за сценске уметности, Бечким камерним оркестром, Сингапурским симфонијским оркестром, Шангајском филхармонијом, Пекиншким симфонијским оркестром, Театром Маријински, Загребачком филхармонијом. У сезони 19/20 наступао је на фестивалу Би-Би-Си Промс у парку у Белфасту, а дебитовао је са Симфонијским оркестром из Букурешта и Филхармонијом из Хангжуа. Такође је одржао реситале у Концертхаусу у Бечу у оквиру њиховог циклуса Велики таленти.

 

У сезони 20/21 Зију наступа са Оркестром Моцартеум из Салцбурга и Рикардом Минасијем, и наставља свој резиденцијални програм у Бечком Музикферајну са тријом Алтенберг из Беча.

 

Зију је почео је да свира виолину са Шјангронг Жангом у родној Кини са пет година. Са само 10 година, Паул Рочек га је позвао да студира код њега у Салцбургу на Универзитету Моцартеум где је Зију завршио мастер студије лета 2021. године. Постдипломске студије наставља код Бењамина Шмита и Паула Рочека.