Languages

Zarina Abaeva

Prema mišljenju kritičara, lirsko-dramska sopranistkinja Zarina Abaeva jedna je od najizuzetnijih umetnica svoje generacije.

 

Od 2012. godine, Abaeva je solistkinja Permske opere i baleta, a od 2019. godine gostujuća solistkinja moskovske Nove opere.

 

2019. godine, dobila je veliko priznanje kritike za svoj trijumfalni nastup u Verdijevom Rekvijemu sa orkestrom MuzikEterna pod vođstvom Teodora Kurencisa. Nastupala je na mestima poput Pariske filharmonije, Elbfilharmonije u Hamburgu, Koncerthausa u Beču, Filharmonije u Kelnu, kao i u crkvi Sv. Marka u Milanu, gde je njeno izvođenje snimano i emitovano na TV kanalima Mezzo i Medici. Iste godine, Zarina je dobila poziv da učestvuje na Muzičkom festivalu u Lucernu na i Festivalu u Eks-an-Provansu. Potom je usledio i sjajan nastup sa Berlinskim filharmonijskim orkestrom i debitantski nastupi u Njujorku i Tokiju.

 

Istaknute produkcije Zarine Abaeve su Honegerova Jovanka Orleanka na lomači (u ulozi Device Marije) u režiji Romea Kastelučija, Pučinijevi Boemi (kao Mimì) u režiji Filipa Himelmana u Baden-Badenu, i postavka Hofmanovih priča Katerine Evangelatosove (kao Antonija).

 

Nastupala je pod dirigentskim vođstvom izuzetnih dirigenta kao što su Teodor Kurencis, Mihail Pletnjov, Antonio Piroli, Pavel Kogan, Valentin Urjupin, Andres Mustonen, Mičijoši Inoue, Danijel Oren i Grejem Dženkins.

 

Repertoar Abaeve uključuje uloge kao što su Baterflaj (Madam Baterflaj), Mimì (Boemi), Aida (Aida), Dezdemona (Otelo), Mikaela (Karmen), Tatjana (Evgenije Onjegin), Jolanta (Jolanta), Marija (Mazepa), Anjez Sorel (Devojka Orleanska), Devica Marija (Jovanka Orleanka na lomači), Sestra Anđelika (Sestra Anđelika), Katja (Putnica), Blanš (Razgovori karmelićanki), Gorislava (Ruslan i Ljudmila), Nineta (Ljubav za tri narandže), Nataša (Mala sirena), Antonija (Hofmanove priče), Vali (Vali), sopran u Verdijevom Rekvijemu, sopran u Stabat materu Rosinija, sopran u Te Deumu Bruknera, sopran u Simfoniji br. 14 Šostakoviča.

 

Ove koncertne sezone, Zarina je tumačila ulogu Baterflaj u Madam Baterflaj u Bolonjskoj operi pod dirigentskom palicom Danijela Orena.

U proleće 2023. godine, debitovala je sa velikim uspehom u ulozi Dezdemone u Otelu u Teatru Mađo Muzikale Fiorentino pod vođstvom maestra Zubina Mehte.