Languages

Зарина Абаева

Према мишљењу критичара, лирско-драмска сопранисткиња Зарина Абаева једна је од најизузетнијих уметница своје генерације.

 

Од 2012. године, Абаева је солисткиња Пермске опере и балета, а од 2019. године гостујућа солисткиња московске Нове опере.

 

2019. године, добила је велико признање критике за свој тријумфални наступ у Вердијевом Реквијему са оркестром МузикЕтерна под вођством Теодора Куренциса. Наступала је на местима попут Париске филхармоније, Елбфилхармоније у Хамбургу, Концертхауса у Бечу, Филхармоније у Келну, као и у цркви Св. Марка у Милану, где је њено извођење снимано и емитовано на ТВ каналима Mezzo и Medici. Исте године, Зарина је добила позив да учествује на Музичком фестивалу у Луцерну на и Фестивалу у Екс-ан-Провансу. Потом је уследио и сјајан наступ са Берлинским филхармонијским оркестром и дебитантски наступи у Њујорку и Токију.

 

Истакнуте продукције Зарине Абаеве су Хонегерова Јованка Орлеанка на ломачи (у улози Девице Марије) у режији Ромеа Кастелучија, Пучинијеви Боеми (као Мимì) у режији Филипа Химелмана у Баден-Бадену, и поставка Хофманових прича Катерине Евангелатосове (као Антонија).

 

Наступала је под диригентским вођством изузетних диригента као што су Теодор Куренцис, Михаил Плетњов, Антонио Пироли, Павел Коган, Валентин Урјупин, Андрес Мустонен, Мичијоши Иноуе, Данијел Орен и Грејем Џенкинс.

 

Репертоар Абаеве укључује улоге као што су Батерфлај (Мадам Батерфлај), Мими (Боеми), Аида (Аида), Дездемона (Отело), Микаела (Кармен), Татјана (Евгеније Оњегин), Јоланта (Јоланта), Марија (Мазепа), Ањез Сорел (Девојка Орлеанска), Девица Марија (Јованка Орлеанка на ломачи), Сестра Анђелика (Сестра Анђелика), Катја (Путница), Бланш (Разговори кармелићанки), Горислава (Руслан и Људмила), Нинета (Љубав за три наранџе), Наташа (Мала сирена), Антонија (Хофманове приче), Вали (Вали), сопран у Вердијевом Реквијему, сопран у Стабат матеру Росинија, сопран у Те Деуму Брукнера, сопран у Симфонији бр. 14 Шостаковича.

 

Ове концертне сезоне, тумачила је улогу Батерфлај у Мадам Батерфлај у Болоњској oпери под диригентском палицом Данијела Орена.

У пролеће 2023. године, дебитовала је са великим успехом у улози Дездемоне у Отелу у Театру Мађо Музикале Фиорентино под вођством маестра Зубина Мехте.